Nieuwe landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

29 september 2020
Foto: Pixabay

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. Om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen komen er nieuwe landelijke maatregelen. Deze werden maandagavond afgekondigd door minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in een persconferentie. De nieuwe regels gaan vandaag, 29 september, om 18.00 uur in. 

De nieuwe landelijke maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen. Bestaande maatregelen zoals de 1,5 meter afstand, handen wassen en zoveel mogelijk thuiswerken blijven staan.

Maatregelen detailhandel

Daarnaast komen er verschillende maatregelen bij. Voor de detailhandel geldt dat zij een deurbeleid moeten voeren om ervoor te zorgen hun klanten 1,5 meter afstand houden. Grotere winkels in de levensmiddelenbranche moeten twee keer per dag een uur reserveren voor ouderen en kwetsbare mensen. Dit gebeurt in overleg met de brancheorganisaties. Ook adviseert het kabinet mensen die gaan winkelen in de  grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven) om een mondkapje te dragen. Dit is een advies, geen plicht. Wel werd tijdens de persconferentie gezegd dat winkeiers mensen zonder mondkapje mogen weigeren.

Een andere belangrijke maatregel is dat de horeca om 22.00 uur de deuren moet sluiten. Dit betekent dat ze na 21.00 uur geen nieuwe mensen meer binnen mogen laten. Voor bijeenkomsten binnen geldt een maximum van 30 mensen, buiten zijn dit er 40. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht met alle maatregelen. 

Reactie ondernemingsorganisaties

VNO-NCW en MKB-Nederland riepen hun leden al eerder op om zich aan de maatregelen te houden om een tweede lockdown te voorkomen. Zij herhalen deze oproep. "Nederland moet echt alles op alles zetten om het coronavirus te bedwingen" staat er te lezen in een bericht op de website. Tegelijkertijd gaan de organisaties zich ook inzetten voor aanpassingen in het derde steunpakket en met de leden kijken naar de toepasbaarheid van alle maatregelen in de praktijk. 

Altijd op de hoogte blijven?