‘Niet klakkeloos je visie doorduwen’

6 maart 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Patisserie Tummers
Ritchie Soekhlal viert zijn vijfjarig jubileum als eigenaar van Patisserie Tummers. Hij richtte het bedrijf meer op de Franse kant van de patisserie, maar moest daarbij wel rekening houden met de gevestigde orde. “Je kunt niet klakkeloos je visie doorduwen.”

Op Valentijnsdag 2019 kreeg Ritchie Soekhlal groen licht voor de overname van Patisserie Tummers. Een paar dagen later, op 4 maart, mocht hij zich de eigenaar noemen en startte zijn ondernemersavontuur. “Zonder enige ervaring in zelfstandig ondernemen heb ik mijn droom nagejaagd en ben ik als 29-jarige ambitieuze jongeman in het diepe gesprongen. En ik moet zeggen, ik ben fantastisch opgevangen door het team, klanten en de hele Heemsteedse gemeenschap. Dit was echt hartverwarmend en daar ben ik ontzettend dankbaar voor!”

Overname patisserie

Ritchie is de zesde generatie eigenaar van Patisserie Tummers. De overname van zo’n gerenommeerd bedrijf was een hele uitdaging, zegt hij. “Je moet rekening houden met de gevestigde orde en het personeel moet aan je wennen. Dat betekent soms gas terugnemen met al je ideeën. Je kunt niet klakkeloos je visie doorduwen.”

Ook moest hij zelf zijn draai vinden in het ondernemerschap. Hierbij kreeg hij steun van familie, bank en adviseurs, maar volgens Ritchie maakte vooral zijn eigen gedrevenheid, inzet en doorzettingsvermogen het verschil. Zijn passie voor het ambacht, liefde voor het product en interesse in de wetenschap erachter droegen bij aan het succes van Patisserie Tummers.

Veranderingen in de patisserie

In de afgelopen vijf jaar voerde hij verschillende veranderingen door. Hij introduceerde een nieuwe huisstijl, ging zich meer op de Franse kant van de patisserie richten met daarbij een scherpe focus op duurzaamheid en het gebruik van pure, hoogwaardige grondstoffen, en zette heel erg ingezet op procesverbetering, logistiek en duurzaamheid.

“In deze vijf jaar heb ik veel meegemaakt”, zegt Ritchie. Hoogtepunten, zoals het honderdjarig jubileum van de patisserie. Maar er waren ook moeilijke tijden. Hij noemt de koude overdracht, het overlijden van een medewerker en natuurlijk de twee coronajaren. “En net toen er wat vet op de botten zat kwam de energiecrisis gekoppeld aan de extreme inflatie.” Maar ook tijdens deze moeilijke tijden kreeg patisserie Tummers de steun van de klanten. “Hartverwarmend”, noemt Ritchie het. “Het vergde bij mij soms veerkracht en omdenken, maar we zijn altijd omarmd door Heemstede!”

Toekomst

De komende jaren staat de verdere groei en ontwikkeling van de patisserie centraal bedrijf. Ritchie: “Ik wil rustig verder uitbouwen in Heemstede met focus op kwaliteit en passie. Zo zijn we bezig met een nieuw winkelinterieur en kijken we naar de optie om onze bakkerij op de externe locatie te verhuizen naar achter onze winkel.” Hij is ontzettend trots dat hij de afgelopen vijf jaar de eigenaar mocht zijn van Patisserie Tummers. “Ik kijk vol vertrouwen uit naar de mooie jaren die voor ons liggen en ik heb er ontzettend veel zin in”, besluit Ritchie.

 

Altijd op de hoogte blijven?