Nederlands Kampioenschap - Boulanger bij Rijn IJssel Vakschool Wageningen.

11 maart 2024 Vakschool Wageningen
Bij Vakschool Wageningen vindt van 11 tot en met 13 maart 2024 het NK Boulanger plaats. Zes studenten van verschillende ROC’s strijden om de titel beste Boulanger van Nederland.

Namens Rijn IJssel Vakschool Wageningen, neemt Timo Hacken deel aan deze Skills-wedstrijd. Timo liep dit schooljaar stage bij Bakkerij de Bie uit Nijmegen. Onder andere bekend van het Nijmeegse Marikenbrood, daarnaast werkt Timo bij de Knollentuin uit Nijmegen waar hij vooral met biologische grondstoffen werkt. Een echte Vakman!

De deelnemers van de wedstrijd Boulanger gaan in de bakkerij aan de slag met verschillende opdrachten. Bij het bakken van croissants, vlechtbroden en desembroden zullen de studenten beoordeelt worden op zowel hun specialistische kennis als het beheersen van de juiste vaardigheden. Kennis over grondstoffen, baktechnieken-en werkwijzen is essentieel, alsook smaak, creativiteit en de beheersing van decoratietechnieken.

Wat is Skills Heroes?

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo. Tijdens de ruim zestig verschillende wedstrijden laten mbo-studenten zien over welke skills ze beschikken. Skills Heroes bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens Skills The Finals, het unieke beroepenevenement dat dit schooljaar plaatsvindt in de Brabanthallen in Den Bosch. Naast de nationale finales in de Brabanthallen, waar de meeste wedstrijden plaatsvinden, vinden er verschillende wedstrijden plaats op externe locaties. Waaronder de wedstrijd uit dit artikel.

Donderdag 21 en vrijdag 22 maart 2024 zijn de Brabanthallen in Den Bosch het centrum van talentvol vakmanschap in Nederland. Ruim 600 deelnemers uit het (v)mbo gaan met elkaar de strijd aan in zo’n 60 vakwedstrijden: wie wordt de beste van Nederland in diens vakgebied? De Skills Heroes wedstrijden voor mbo-studenten vinden plaats op beide dagen. Op de eerste wedstrijddag, 21 maart, vinden tevens de Skills Talents wedstrijden voor vmbo-leerlingen plaats. Daarnaast is er een zeer uitgebreide LOB Experience te bezoeken, waarbij jongeren uit het po, vmbo en mbo zichzelf op een leuke, maar bovenal uitdagende manier kunnen oriënteren op hun toekomst middels het doen van verschillende activiteiten passend bij hun interessestest. In totaal worden er wel 90 activiteiten aangeboden. Skills The Finals is één van de jaarlijkse evenementen, die in samenwerking met de MBO Raad en SBB onder de noemer ‘dit is mbo’ wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs.

WorldSkills Netherlands

De organisatie van Skills Heroes vakwedstrijden is in handen van WorldSkills Netherlands. Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven.

Altijd op de hoogte blijven?