Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

chocolade-pixabay

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.  

Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook Ghana, Kameroen en Nigeria zijn belangrijke leveranciers. Driekwart van de geïmporteerde cacaobonen is bestemd voor de Nederlandse verwerkende industrie. Het overige deel wordt rechtsreeks doorverkocht aan andere landen, met name binnen Europa. Het aandeel cacaobonen dat in Nederland wordt verwerkt is de afgelopen jaren gedaald. In de periode 2002 tot 2006 werd nog 93% van de ingevoerde bonen hier verwerkt.

Naast cacao is Nederland ook grootimporteur van palmolie en sojabonen. In de EU is Nederland de grootste importeur van deze grondstoffen. Ongeveer 80% van de ingevoerde soja en palmolie wordt in Nederland verwerkt. Palmolie is een veelgebruikte grondstof in de levensmiddelenindustrie, en soja wordt vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.

Duurzaam geproduceerd

Het CBS houdt op verzoek van het ministerie van LNV in de gaten welke vooruitgang wordt geboekt als het gaat om durzaamheidsdoelstellingen op het gebied van agro-grondstoffen. Ook voor cacao valideert het CBS de cijfers van betrokken partijen. In 2016 was 66% van de cacao die in supermarkten terecht kwam duurzaam geproduceerd. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt.

Lees ook
Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter winnen Dobla Pastry Battle 2020

Vader en dochter Klaassens van Restaurant Pure C** wonnen op de laatste dag van de Horecava de Dobla Pastry Battle 2020. Zij lieten vijf andere teams achter zich in deze patisseriewedstrijd voor banket- en chocoladeprofessionals.

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

SureChoc-partnerschap ontwikkelt suikerarme chocolade

Onderzoekers van de universiteit van Reading hebben samen met partners uit het bedrijfsleven een chocoladereep ontwikkeld met bijna de helft minder suiker dan normaal. In de receptuur wordt gebruik gemaakt van een mineraal dat de suikers efficiënter in contact brengt met de smaakpapillen op de tong. Bij consumententests kreeg de reep een respectabele...

Bezoek aan Selmi fabriek in Italië - Chocolade-inspiratie voor bakker

Bezoek aan Selmi fabriek in Italië - Chocolade-inspiratie voor bakker

Hoor je Italië, dan denk je aan pizza, pasta, risotto en natuurlijk ijs. Maar na een fabrieksbezoek en training bij Selmi denken deze bakkers zeker ook aan chocolade. Wiet Koenen, mede-eigenaar van Henk Koenen Chocolate Technology, organiseerde de reis naar Italië. “Tijdens de terugvlucht komen altijd notitieboekjes tevoorschijn om ideeën uit te werken.”

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...