Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

chocolade-pixabay

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.  

Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook Ghana, Kameroen en Nigeria zijn belangrijke leveranciers. Driekwart van de geïmporteerde cacaobonen is bestemd voor de Nederlandse verwerkende industrie. Het overige deel wordt rechtsreeks doorverkocht aan andere landen, met name binnen Europa. Het aandeel cacaobonen dat in Nederland wordt verwerkt is de afgelopen jaren gedaald. In de periode 2002 tot 2006 werd nog 93% van de ingevoerde bonen hier verwerkt.

Naast cacao is Nederland ook grootimporteur van palmolie en sojabonen. In de EU is Nederland de grootste importeur van deze grondstoffen. Ongeveer 80% van de ingevoerde soja en palmolie wordt in Nederland verwerkt. Palmolie is een veelgebruikte grondstof in de levensmiddelenindustrie, en soja wordt vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.

Duurzaam geproduceerd

Het CBS houdt op verzoek van het ministerie van LNV in de gaten welke vooruitgang wordt geboekt als het gaat om durzaamheidsdoelstellingen op het gebied van agro-grondstoffen. Ook voor cacao valideert het CBS de cijfers van betrokken partijen. In 2016 was 66% van de cacao die in supermarkten terecht kwam duurzaam geproduceerd. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt.

Lees ook
Thema World Chocolate Masters: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE

Thema World Chocolate Masters: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE

Het nieuwe thema voor de World Chocolate Masters is bekend: #TMRW_TASTES_LOOKS_FEELS_LIKE. Het thema geeft een dualiteit weer: voor sommige is dit het einde van de wereld (zoals we die kennen) en voor anderen is dit het einde van de wereld. Hoe morgen zal smaken, eruit zal zien en voelen in de chocoladewereld, daar moeten de chocolatiers invulling aan...

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Chocolaterie Pierre wil het gevoel van een goed hotel uitstralen

Zodra je de deur binnenstapt, wil je ergens gaan zitten met een krantje, een lekker bakkie en een bonbon. En dat was precies de bedoeling van de nieuwe inrichting van Chocolaterie Pierre in de Hoofdstraat in Hillegom. “We hebben goed gekeken naar het gevoel dat de betere hotels hun gasten geven”, vertellen Gert en Karin van Soest.

Chocblocks: Leuk om te geven én om te krijgen!

Chocblocks: Leuk om te geven én om te krijgen!

Maak als (banket)bakker of chocolatier hét verschil met dit kleurrijk en creatief en onderscheidende chocolade concept, ontwikkeld door Chocolate Academy Chef Ton Jongejan, dat de stoutste dromen vervult van zelfs de allergrootste chocolade-lovers onder ons. Deze giga gevulde 1 kg Chocblocks bevatten alles wat we lekker vinden. Van heerlijke Belgische...

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Brood bakker Ambachtelijk met een vleugje banket omgeving Lelystad

Wat ga je doen?Doordat ze werken met een klein team in de bakkerij zijn ze op zoek naar iemand die zowel uit de voeten kan in de broodbakkerij als in de banketbakkerij....

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...