Nederland grootste importeur van cacaobonen ter wereld

chocolade-pixabay

Nederland is de grootste importeur van cacaobonen in de wereld. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS. In 2018 importeerde Nederland 1,1 miljard kg cacaobonen. In tien jaar tijd is die hoeveelheid verdubbeld; in 2008 importeerde Nederland 0,56 miljard kg.  

Ongeveer de helft van de cacaobonen die Nederland importeert komt uit Ivoorkust. Ook Ghana, Kameroen en Nigeria zijn belangrijke leveranciers. Driekwart van de geïmporteerde cacaobonen is bestemd voor de Nederlandse verwerkende industrie. Het overige deel wordt rechtsreeks doorverkocht aan andere landen, met name binnen Europa. Het aandeel cacaobonen dat in Nederland wordt verwerkt is de afgelopen jaren gedaald. In de periode 2002 tot 2006 werd nog 93% van de ingevoerde bonen hier verwerkt.

Naast cacao is Nederland ook grootimporteur van palmolie en sojabonen. In de EU is Nederland de grootste importeur van deze grondstoffen. Ongeveer 80% van de ingevoerde soja en palmolie wordt in Nederland verwerkt. Palmolie is een veelgebruikte grondstof in de levensmiddelenindustrie, en soja wordt vooral gebruikt als grondstof voor veevoer.

Duurzaam geproduceerd

Het CBS houdt op verzoek van het ministerie van LNV in de gaten welke vooruitgang wordt geboekt als het gaat om durzaamheidsdoelstellingen op het gebied van agro-grondstoffen. Ook voor cacao valideert het CBS de cijfers van betrokken partijen. In 2016 was 66% van de cacao die in supermarkten terecht kwam duurzaam geproduceerd. Bij de productie van voedingsmiddelen voor de Nederlandse markt wordt sinds 2015 alleen nog duurzaam geproduceerde palmolie gebruikt. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren worden sinds 2016 alleen diervoeders met duurzaam geproduceerde soja gebruikt.

Lees ook
Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Callebaut steunt lokale chocolatiers met online platform ‘Not Without My Chocolate’

Het virus Covid-19 heeft een grote impact op kleine lokale ondernemers. Zo ook op de Nederlandse chocolatiers. Normaal gesproken is Pasen voor hen een van de piekmomenten, maar nu blijven veel klanten weg. Daarom brengt het Belgische chocolademerk Callebaut het online platform ‘Not Without My Chocolate’ naar Nederland

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

Chocolade ‘lotusbloem’ dessert

ijdens Bakkersvak 2020 demonstreerde ik namens het Dutch Pastry Team de chocolade ‘lotusbloem’ ", vertelt Peter Remmelszwaai. "Het dessert is al enige tijd, in verschillende uitvoeringen,populair op social media. Ik heb er een eigen draai aan gegeven zodat de chocoladebloemen goed vooraf te maken zijn."

Meer verdieping dankzij het meesterschap

Meer verdieping dankzij het meesterschap

IJs zit in het DNA van banketbakkerszoon Piet Tamminga. Sinds voorjaar 2019 mag hij zich SVH Meesterijsbereider noemen. In Puur Tamminga in Veenendaal combineert hij de verkoop van ijs met pastisserie en chocolade. Duurzaamheid is daarbij de rode draad. De meestertitel geeft hem vleugels. “Ik ben nog meer met het vak bezig.”

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...