Marieke ten Have wint Beste Bonbon van Nederland 2022

Marieke ten Have Beste Bonbon

Chocolatier Marieke ten Have won maandag 7 maart de wedstrijd Beste Bonbon van Nederland. De jury was het unaniem eens: van de twintig deelnemers was haar bonbon de uitgesproken winnaar.

De bonbon van Marieke is een ode aan de Inca’s uit Peru. Dat is terug te zien in haar presentatie, waarvoor ze de Machu Picchu namaakte van chocolade. In de bonbon zit een gelei van geelwortel, banaan en passievrucht, ganache van chocolade met een vleugje tonkabonen, op een bodem van gepofte quinoa.

Wilde ideeën en kennis van chocolade

Marieke werkt bij Wereldbakker Wijnand (Laren, Gld.) en haar baas Wijnand was uiteraard ongelofelijk trots. “Marieke heeft zoveel kennis van chocolade. Ik ben meer van de wilde ideeën en zij brengt de kunde mee om er iets van te maken.” Over de gepofte quinoa vertelt hij dat ze het idee kregen tijdens een dinertje. “We vierden dat er twee mensen 25 jaar in dienst waren maar door corona konden we nergens heen en hadden we een chef in huis gehaald die voor ons kookte. Die deed iets met gepofte rijst en dat sprak ons wel aan. Toen zijn we gaan oefenen en uitproberen en uiteindelijk komt er dan dit uit. Alle hulde voor Marieke.”

Dank aan Richard Jansen

Marieke deed voor het derde jaar mee aan de wedstrijd. De eerste keer eindigde ze als vierde, vorig jaar werd ze tweede. “Er was nog maar één plek over voor mij”, zegt ze als ze de prijs in ontvangst neemt. Op het podium bedankte ze naast haar werkgever en collega’s ook haar oude leermeester Richard Jansen die afgelopen oktober overleed. “Door hem ben ik in de chocola beland. Afgelopen weekend was ik bij zijn vrouw en ze zei ‘Richard staat naast je’ en dat vond ik zo fijn. Dit is ook voor hem.”

Gastjurylid Rudolf van Veen zegt over de wedstrijd: “We waren heel blij met de deelnemers. Alle bonbons waren echt juweeltjes. Een bonbon is de handkus van de chocolatier en zo hebben de deelnemers het ook neergezet en behandeld.” Jurylid en lid van het Dutch Pastry Team Peter Remmelzwaal vulde aan: “Het niveau was heel hoog, maar er was één bonbon de uitgesproken winnaar. Daarin waren de juryleden unaniem.”

De wedstrijden Beste Bonbon en Dutch Pastry Award zijn terug te kijken via het youtube-kanaal van het Dutch Pastry Team

 

Lees ook
Werkgevers winnaars Dutch Pastry Awards en Beste bonbon zijn trots

Werkgevers winnaars Dutch Pastry Awards en Beste bonbon zijn trots

Lotte van Gorp won maandag 7 maart de Dutch Pastry Award en Marieke ten Have won de Beste bonbon van Nederland. Hun werkgevers Huize van Wely en Wereldbakker Wijnand zijn trots op hun werknemers.

Lotte van Gorp wint Dutch Pastry Award 2022

Lotte van Gorp wint Dutch Pastry Award 2022

Lotte van Gorp won 7 maart de Dutch Pastry Award met haar showstuk gebaseerd op schilderijen van Vincent van Gogh. Noa Vlemmix eindigde als tweede en Ramona Rütti maakte het geheel vrouwelijke podium compleet.

Dutch Pastry Award en Beste Bonbon van Nederland op 7 maart te volgen via livestream

Dutch Pastry Award en Beste Bonbon van Nederland op 7 maart te volgen via livestream

Maandag 7 maart gaan de vakwedstrijden Dutch Pastry Award en Beste Bonbon van Nederland om 9.45 uur van start in Evenementenhal Gorinchem, waarbij Easyfairs (organisator van Bakkersvak) de facilitator is. De wedstrijden zijn de gehele dag live te volgen via het YouTube kanaal van de Dutch Pastry Team. Welke deelnemers kan je op de voet volgen via de...