‘Chocolade liegt nooit’

Marieke ten Have_Foto: Wereldbakker Wijnand

Foto: Wereldbakker Wijnand

Marieke ten Have (27) wilde eigenlijk de opleiding tot onderwijsassistent doen. Tijdens de open dag ging ze met een vriendin even naar binnen bij de bakkersopleiding. Niet omdat ze overwoog om die opleiding te gaan volgen maar gewoon om ‘even lekker te snoepen’. Van het een kwam het ander en nu is Ten Have al vier jaar chocolatier bij Wereldbakker Wijnand in het Gelderse Laren. En ze stond in de top vijf bij de strijd om de Beste Bonbon van Nederland.

“Toen ik tijdens mijn opleiding aan het Graafschap College in Doetinchem voor het eerst in aanraking kwam met chocolade, vond ik het moeilijk en niet leuk. Ik had de vaardigheden niet. Maar ik weet nu dat je chocolade moet leren kennen. Na een paar maanden had ik door dat ik er een soort feeling voor heb. Dat kreeg ik ook te horen toen ik stage liep bij Chocolaterie Hulshof in Eibergen. Toen was ik verkocht en heb ik niets anders meer gedaan dan chocolade. Chocolade liegt nooit. Als het niet goed op temperatuur is, merk je dat aan het eindproduct. Voor mij is het inmiddels zo’n automatisme dat het eigenlijk altijd goed gaat.”

Chocolaterie

“Bij een demonstratie voor nieuwe leerlingen op mijn school kwam ik Wijnand Stegeman tegen. Hij vertelde me dat hij een chocolaterie wilde beginnen bij zijn bakkerij. Hij zocht net zo’n enthousiast iemand als ik, maar deed me geen concreet aanbod. Toch bleef het in mijn hoofd rondspoken. Ik heb hem gebeld in het weekend, op maandag hadden we een gesprek en dinsdag nam ik ontslag bij mijn toenmalige baan. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Wijnand laat me heel erg vrij. Als we nieuwe bonbons ontwikkelen, ga ik altijd samen met hem en zijn vrouw Geja zitten, een kop koffie erbij en nieuwe ideeën bedenken. Hij reist heel de wereld over en weet veel van smaken. Ik voer het vervolgens uit en bepaal hoe het eruit gaat zien. Ik kan alles doen wat ik wil. Ik hou van moderne bonbons met veel kleur, glans en vernieuwende smaakcombinaties.”

Gevoel

“Ik vind het leuk om aan wedstrijden mee te doen. Daardoor leer ik out of the box denken. Ik verwacht dat bonbons de komende tijd – dankzij Parijse invloeden - luxer worden. Ik wil zelf ook altijd iets doen wat een ander niet heeft. Ik zeg altijd: alle auto’s hebben vier wielen en rijden, maar toch zijn het allemaal andere auto’s. Dat geldt ook voor bonbons en chocolade. Ik maak wat kleinere bonbons – waar je er misschien wel twee van neemt - met uitleg over de smaken. Als je weet wat erin zit, kun je het beter proeven. De beleving vind ik heel belangrijk. We verpakken de bonbons ook heel bewust naast elkaar met een venstertje zodat ze niet beschadigd raken en het er mooi uitziet.”

Marieke deed mee aan de wedstrijd Beste Bonbon 2021. Ze behaalde de tweede plaats met haar bonbon Hermes. Jordi van Eden won deze wedstrijd.

Dossiers
Lees ook
Samenwerking NextDeli en The High Five Company

Samenwerking NextDeli en The High Five Company

NextDeli, een E-commerce platform voor versspeciaalzaken en The High Five Company zijn een samenwerking aan gegaan. Versspecialisten kunnen de bean-to-bar chocolates van The High Five Company voortaan bestellen via NextDeli.

Roomijs is favoriet bij veel Nederlanders

Roomijs is favoriet bij veel Nederlanders

Bij de zomer hoort ijs. 90 procent van de Nederlanders eet regelmatig een ijsje. Reden voor Maaltijdplatform Deliveroo om de ijsvoorkeuren te onderzoeken. Roomijs blijkt de favoriet, en dan met name in de smaak chocolade.

Albert Heijn wint titel ‘beste chocoladeschap’ voor de tiende keer

Albert Heijn wint titel ‘beste chocoladeschap’ voor de tiende keer

Albert Heijn is voor de tiende keer de best scorende supermarkt in het Chocolade Categorierapport. Dit blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Nestlé onder ruim 6.000 huishoudens, waarin voor 23 winkelformules de waardering voor het chocoladeschap is gemeten.