Loeffen wint opnieuw ‘De lekkerste speculaasbakker’

Beko Speculaaskeuring 2017

Beko organiseerde tijdens de Beko Najaarsdagen speculaaskeuringen. Bakkers konden drie soorten speculaas meebrengen: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Bakkerij Harrie Jan Loeffen uit Cuijk won deze wedstrijd. Hij mag zich een jaar lang "De lekkerste speculaasbakker van Nederland" noemen.

Bakkerij Loeffen won al een paar keer eerder de wedstrijd van Beko. Dit jaar gaf het consumentenpanel hem een 9,65 en de vakjury een 8,4. Zijn eindcijfer kwam daarmee op een 9,03. Harrie-Jan Loeffen reageerde enthousiast toen juryvoorzitter Frank van Sprang hem belde met het heuglijke nieuws: “Dit is toch geen grapje, hé. Super, ongelooflijk, echt héél erg blij mee. Kunnen we ook volgend jaar mooi inzetten i.v.m. ons 125 jarig bestaan. Fantastisch. We zijn heel consequent bezig om een constante kwaliteit te maken, dat loont.”

De wedstrijd

Tijdens de wedstrijd keurde de jury 281 ambachtelijke speculaasproducten: 106 speculaasjes zonder amandelen, 107 speculaasjes met amandelen en 68 stuks gevulde speculaas. Om in aanmerking te komen voor een provincietitel moesten de bakkers minimaal een zeven halen. De complete uitslag is hier terug te vinden.

Consumenten- en vakjury hanteerden verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Voor de consumentenjury waren de verpakking en presentatie wel een belangrijk onderdeel bij de beoordeling. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Lees ook
Alles over speculaas

Alles over speculaas

Speculaas is van oudsher een soort koek die vooral rondom ons Sinterklaasfeest populair is. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten.

Beste speculaasbakkers van Nederland

Beste speculaasbakkers van Nederland

Op 23 en 24 september vonden de Beko Najaarsdagen plaats. Vast onderdeel tijdens dit event zijn de speculaaskeuringen. Bakery Café Kottier uit Breda, Bakkerij van de Mortel uit Someren en De Ambachterij uit Schoonrewoerd zijn de winnaars van 2019.

Inspiratie tijdens de Beko Najaarsdagen

Inspiratie tijdens de Beko Najaarsdagen

De Beko Najaarsdagen vinden dit jaar plaats op maandag 23 en dinsdag 24 september bij het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Deze tweedaagse vakbeurs biedt beleving, inspiratie, voordeel en speculaaskeuringen.

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Patissier / verkoopmedewerker ft/pt omgeving Hilversum

Wat ga je doen?In de winkel zal je als eerste taak hebben o klanten te voorzien van de mooiste producten. Dit doe je met een grote glimlach en doordat je zelf de...

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Broodbakker Ambachtelijk te Amsterdam

Wat ga je doen?In de functie van bakker werk je in een klein team in wisselende diensten. Teambelang staat hier voorop, samen maken jullie de mooiste producten....

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Banketbakker omgeving Den Haag gezocht

Wat ga je doen?Binnen een team van 10 banketbakkers zijn ze op zoek naar een enthousiaste, creatieve en gemotiveerde banketbakker. Binnen het team lopen de taken...