Loeffen wint opnieuw ‘De lekkerste speculaasbakker’

28 september 2017

Beko organiseerde tijdens de Beko Najaarsdagen speculaaskeuringen. Bakkers konden drie soorten speculaas meebrengen: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Die speculaas werd beoordeeld door een consumentenpanel en een vakjury. Bakkerij Harrie Jan Loeffen uit Cuijk won deze wedstrijd. Hij mag zich een jaar lang "De lekkerste speculaasbakker van Nederland" noemen.

Bakkerij Loeffen won al een paar keer eerder de wedstrijd van Beko. Dit jaar gaf het consumentenpanel hem een 9,65 en de vakjury een 8,4. Zijn eindcijfer kwam daarmee op een 9,03. Harrie-Jan Loeffen reageerde enthousiast toen juryvoorzitter Frank van Sprang hem belde met het heuglijke nieuws: “Dit is toch geen grapje, hé. Super, ongelooflijk, echt héél erg blij mee. Kunnen we ook volgend jaar mooi inzetten i.v.m. ons 125 jarig bestaan. Fantastisch. We zijn heel consequent bezig om een constante kwaliteit te maken, dat loont.”

De wedstrijd

Tijdens de wedstrijd keurde de jury 281 ambachtelijke speculaasproducten: 106 speculaasjes zonder amandelen, 107 speculaasjes met amandelen en 68 stuks gevulde speculaas. Om in aanmerking te komen voor een provincietitel moesten de bakkers minimaal een zeven halen. De complete uitslag is hier terug te vinden.

Consumenten- en vakjury hanteerden verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Voor de consumentenjury waren de verpakking en presentatie wel een belangrijk onderdeel bij de beoordeling. Het doel van Beko met de speculaaskeuringen is de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker te verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven zich als ambachtsman te profileren.

Altijd op de hoogte blijven?