Jos den Otter naar Zuid-Afrika met PUM

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

In januari ging de voorzitter van NBOV met PUM naar Zuid-Afrika. Hij hielp daar een kleinschalig bedrijf. PUM linkt de bakkersexpertise aan bakkerijbedrijven in het buitenland die die kennis broodnodig hebben, maar voor wie commerciële consultants geen optie zijn.

“Zo’n veertien jaar geleden ben in contact gekomen met PUM, door mijn vader”, aldus den Otter. Nu is hij met hen al op twaalf reizen geweest. Afgelopen reis was de bestemming Zuid-Afrika, waar den Otter het kleinschalige bedrijf Winston and Julia heeft geholpen met de verbetering van de chocoladeproducten, het zoeken naar een nieuwe locatie voor het bedrijf en het verbeteren van de marketing.

Alles uit een boek

“Elke keer besef ik toch wel wat voor een bevoorrecht mens ik ben. De mensen daar werkten in een soort containers, de arbeidsomstandigheden zijn niet ideaal. Hier hebben we natuurlijk de Arbowet, die is daar niet van toepassing. Ik wilde helpen bij een betere werkomgeving, de medewerkers staan daar bijvoorbeeld de hele dag achter machines die heel veel geluid maken. De oprichtster van het bedrijf had alles wat zij toepaste op het bedrijf uit een boek geleerd. De dingen die ik haar vertelde en mee hielp, waren voor haar helemaal nieuw. We hebben in elf dagen heel veel vooruitgang geboekt”, zegt den Otter.

 

Vervolg

Den Otter denkt dat er nog een vervolg gaat komen van zijn reis naar Zuid-Afrika. “Als Winston and Julia weer hulp nodig hebben, kunnen zij een follow-up aanvragen, dan zal ik weer naar Zuid-Afrika reizen.”

Ook helpen?

Als je ook iets met PUM wilt doen, moet je volgens den Otter niet aarzelen of je genoeg kennis hebt en of het allemaal niet te ingewikkeld is. “Met de kennis die wij in Nederland hebben, kunnen wij veel bedrijven helpen die het nodig hebben. Als je houdt van reizen en je anderen wilt helpen, adviseer ik om contact met PUM op te nemen.”

Lees ook
Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Cool

Cool

Als ik dit schrijf, hoopt wintersportend Oostenrijk dat er nog wat sneeuw bijvalt, omdat het daar te warm is en het seizoen nog niet ten einde loopt. In Nederland zijn we juist blij met de warmere dagen – goed voor de ijsverkoop in onze branche.

Tien jaar zoutreductie

Tien jaar zoutreductie

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Broodbakker industrieel omgeving Tiel

Als broodbakker ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je werkt als ovenist, langmaker, deegdraaier en je bedient de selecte...

Brood bakker Utrecht

Brood bakker Utrecht

In deze zelfstandige functie produceer je in teamverband de mooiste broodproducten. Door de verschillende afzetkanalen wordt er gedurende hele dag door gewerkt.

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

Brood/ Banket bakker omgeving Deventer

De werkzaamheden bestaan uit het produceren van zowel brood- als banketproducten.