In opleiding: Wendy Mauriks (16)

Wendy Mauriks maakt decoraties voor valentijnstaarten.

Wendy Mauriks volgt een opleiding horeca (bedieningsassistent) bij het Elde College Schijndel, maar haar stage loopt ze bij Patisserie de Rouw in Vught. Want ze wil de banketbakkerij in.

Waarom horeca, als je de patisserie in wil?
"Dat vak kon ik niet kiezen op mijn school. Gelukkig kon ik wel stage lopen bij Patisserie de Rouw in Vught. Dat doe ik sinds afgelopen september. Straks wil ik naar het Summa College in Eindhoven. Daar kan ik wel de patisserierichting op (bbl of bol). Bij De Rouw heb ik het erg naar mijn zin. Het is al afgesproken dat dat straks mijn leerwerkbedrijf wordt. Vooral de samenwerking met collega’s vind ik leuk. En het is er heel gezellig. We hebben een bakkerij, een patisserie en een chocolaterie. Het meest sta ik nu in die chocolaterie, maar omdat ik volgend jaar banket ga doen bij het Summa, werk ik soms ook in de bakkerij."

Wat voor werk doe je tijdens je stage?
"Ik maak vooral decoraties, meestal van marsepein. Bijvoorbeeld voor de kerst en andere feestdagen, voor de Franse gebakjes en voor taarten. Af en toe maak ik ook deco’s van chocolade, bloemetjes, bijvoorbeeld. Het is even oefenen, maar na een tijdje lukt het wel. Sommige dingen doet mijn baas liever zelf. Zoals een tekst heel netjes schrijven met glazuur op een taart. Dat moet namelijk in één keer goed, dus dat betekent wat langer oefenen. Af en toe help ik ook bij de voorbereiding van het maken van de bonbons, eens per week."

Wil je later ook een eigen zaak?
"Nee, die plannen heb ik niet. Ik werk liever in dienst, want ik ben er niet echt goed in om andere mensen te vertellen wat ze moeten doen. Mijn baas wel: hij vraagt gewoon of je iets wilt doen. En als je het niet meteen doet, is het ook goed. Als het maar ergens die dag gebeurt. Heel soms is hij wat strenger, maar dan is het ook echt nodig, bijvoorbeeld omdat iets op tijd af moet."

Wat is voor jou belangrijk in het werk?
"Dat het gezellig is en altijd leuk blijft voor iedereen. Nou ja, niet iedereen kan natuurlijk altijd vrolijk zijn. Soms heeft iemand een mindere dag, maar vaak gaat het dan in de loop van de dag vanzelf beter. Ik denk doordat de sfeer bij ons zo goed is. En omdat iedereen er gewoon heel veel plezier in heeft om iets te maken wat er mooi uitziet en ook nog lekker is. Voor mij is ook belangrijk dat ik ergens werk waar ik veel kan leren."

Dossiers
Lees ook
‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

‘Als baas moet je weten waar het over gaat’

Lucas Gambardella (22) kreeg het bakkersvak met de paplepel ingegoten; zijn moeder Meike Schaling runt in Amsterdam de Franse patisserie Petit Gateau. Lucas volgde zelf ook een bakkersopleiding en werkt nu bij zijn moeder in de zaak. Ondertussen studeert hij door om zijn eigen droom waar te maken: een patisserie in New York.

Een nieuwe rol voor patissier Tim van Beijnen - Ondernemen in coronatijd

Een nieuwe rol voor patissier Tim van Beijnen - Ondernemen in coronatijd

Vijf winkels, waarvan drie in Waalwijk en een webshop: patissier Tim van Beijnen heeft het er druk mee. Enkele weken voor de corona-uitbraak, vorig jaar in maart, nam hij de zaak van zijn ouders over en afgelopen jaar opende hij twee nieuwe vestigingen, in Hank en Oosterhout. “Ik ben van drie mensen op de loonlijst naar vijfendertig medewerkers gegaan.”

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

IJscentrum maakt instructievideo's over karamel, chocola en ijs

Het IJscentrum begon tijdens de coronacrisis met het maken van instructies. Onlangs kwamen hier zeven nieuwe video's bij. De filmpjes laten zien hoe je chocolade tableert, een ijsmix pasteuriseert en hoe je infuseert. Daarnaast is er aandacht voor natte en droge karamelbereidingsmethode. Verder is het overzicht van machines en menu-instructies nu compleet.