Gijs Kennis wint Gouden IJscreatie 2024

12 maart 2024 Bianca Roemaat
Met zijn creatie ‘Impeerium’ heeft Gijs Kennis van De Smaak! Chocolade & IJs in Eersel de titel Gouden IJscreatie 2024 in de wacht gesleept. Tijdens de ‘Dag van de Ambacht’ op 11 maart in Gorinchem was hij niet alleen de beste volgens de vakjury maar ook bij de kinderjury viel zijn ijscreatie in de smaak.

De tweede prijs bij de vakwedstrijd voor ijsbereiders was voor Coco Strijbosch van IJssalon Pisa uit Zevenaar met ‘Koekenpeer’ (links op de foto). De derde prijs was voor Mark van Gaal van IJs en Spijs in Haps met Practically Pearfect (rechts op de foto).

Zes minuten

In totaal namen negen deelnemers uit het hele land deel aan de Gouden IJscreatie 2024. Ze maakten live voor het oog van het publiek en een deel van de vakjury vier identieke ijscreaties. Daarvoor kregen ze zes minuten de tijd. De creatie moest perendemi-ijs bevatten. Ze werden beoordeeld op werkwijze, uiterlijk, presentatie, smaak, tijd, originaliteit en gebruikte technieken. Een deel van de jury proefde de creaties blind in een afgesloten ruimte. 

Kinderjury

Daarnaast was er een driekoppige kinderjury. Zij kozen eveneens ‘Impeerium’ van Gijs Kennis als favoriet. De inzending van Ron Holland (Huize Holland, Uden) eindigde volgens de kinderjury op de tweede plaats met Poire porte-bonheur. Kay Lommen van Clevers IJs uit Grubbenvorst kreeg voor zijn Heerlie De Peerlie de derde prijs.

De winnende creatie bestaat uit perendemi-ijs met een pecannootcrunch, beurrenoisette-ijs in de vorm van een peertje met een kern van perencompote omhuld met gekleurde witte chocolade, witte chocolade parfait, saus van dulce de leche karamel, saus van calamansi en een ring van tuille. Deze zal te koop zijn in de ijssalon van de winnaar in Eersel.

Genomineerd voor ‘IJssalon van het Jaar’

De ijssalons van de drie winnaars op het erepodium bij de Gouden IJscreatie zijn eveneens genomineerd voor de titel ‘IJssalon van het Jaar 2024’. Samen met de andere genomineerden strijden zij om deze onderscheiding. Dit zijn: Myrne Meulendijks van ’t IJshofje uit Meijel, Ciolato di’ Cello uit Voorhout en Luciano uit Wassenaar. Binnenkort krijgen de genomineerden bezoek van een mystery guest en volgt een grondige hygiënecheck. De winnaar van de titel ‘IJssalon van het Jaar 2024’ wordt begin juni bekendgemaakt.

052rd_ijsvak

Erepodium Gouden IJsspatel

Naast de wedstrijd om de Gouden IJscreatie vond op 11 maart tijdens de Dag van het Ambacht ook de strijd om De Gouden IJsspatel plaats. De winnaar daarvan was Myrne Meulendijks van ’t IJshofje uit Meijel gevolgd door Mark van Gaal van IJs en Spijs in Haps en Marcel Vermeulen van Ciolato di’ Cello uit Voorhout. Deze behaalde eveneens de onderscheiding voor de ‘beste nieuwkomer 2024’. Het was de eerste keer dat deze prijs werd uitgereikt aan de beste debutant met de hoogste score.

Over de IJs-vakwedstrijden

De organisatie van de IJs-vakwedstrijden (De Gouden IJsspatel, De Gouden IJscreatie, IJssalon van het Jaar), is in handen van de Vereniging van Ambachtelijke IJbereiders. De belangenbehartiger van ambachtelijke ijsbereiders in Nederland.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?