Gespot: nemen robots de hele bakkerij over?

BreadBot

Op de techbeurs Consumer Electronics Show (CES) presenteert Wilkinson Baking Company de BreadBot. Deze bakkerijrobot mixt de droge en natte ingrediënten, laat het deeg rijzen en vervolgens gaat het brood via een lopende band de oven. Zes minuten later kan de klant een brood pakken. De BreadBot kan 235 broden per dag bakken.

BreadBot

De BreadBot is bedoeld voor kleine supermarkten. Algemeen directeur Randall Wilkinson benadrukt dat met deze machine klanten gegarandeerd vers brood krijgen. "Klanten willen vers, maar in de winkel weten ze niet wanneer een brood gebakken is" zegt hij. Met de BreadBot kunnen ze het brood van deeg tot oven volgen. Ook gaan volgens Wilkinson de productiekosten van brood omlaag. Omdat er geen brood geleverd hoeft te worden kan een supermarkt besparen op de vervoerkosten.

Volgens Wilkinson heeft de BreadBot de omvang van een gemiddelde auto, meer automatiseringstechnologie dan een broodfabriek en liggen de productiekosten lager. De machine bakt nu alleen standaard brood, maar in de toekomst kan de BreadBot ook bijzondere broodsoorten en zelfs franse baguettes bakken. "Er komt een moment dat je een brood kan bestellen op je telefoon - je kan zonnebloempitten toevoegen, minder zout gebruiken, wat dan ook - en het brood na een uur afhalen", besluit Wilkinson.

Toekomst van de bakkerij?

In het AD vraagt Christian Born zich af of dit het einde van de ambachtelijke bakker betekent. Hij denkt dat de BroodBot uiteindelijk niet functioneel is. 235 broden per dag is niet veel en het duurt 6 minuten voor een brood klaar is. "Dat is een langzaam tempo voor een supermarkt. Vooral als je een vergelijking maakt met de bakker, waar er genoeg broden in de schappen liggen. Leuk om te zien, maar of dit de toekomst is? We zullen het zien" aldus Born in het AD.

Bron: Phys.org

Lees ook
Royal Steensma werkt aan fundament

Royal Steensma werkt aan fundament

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op bij Royal Steensma. Onlangs maakte de producent van bakkerijgrondstoffen de overname van Bak Speciaal bekend. Binnenkort opent Royal Steensma twee moderne opleidingscentra waar jongeren worden klaargestoomd voor een carrière in de voedingsmiddelenindustrie. En ondertussen viert het bedrijf ook nog zijn 180-jarig...

Tien tips voor je Facebookpagina

Tien tips voor je Facebookpagina

Een bedrijfspagina op Facebook is een handige tool voor een ondernemer. Iedere Facebookgebruiker kan fan worden van deze pagina. Zodra zij op de ‘vind-ik-leuk-knop’ klikken, ontvangen zij updates van jouw bedrijf op hun tijdlijn. Doe je het goed, dan verbeter je je bereik, zichtbaarheid en naamsbekendheid én bouw je een band op met je volgers. Hier...

Nederlanders eten meer brood

Nederlanders eten meer brood

Voor het eerst in 10 jaar eten Nederlanders weer meer brood, Dat blijkt uit actuele cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). In de eerste helft van 2019 laat een stijging van 3,5 procent in het volume van brood zien ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Broodbakkers gezocht omgeving Oldenzaal

Wat ga je doen?De functie die wij je te bieden hebben: Als bakker ben je, gezamenlijk met je collega’s, verantwoordelijk voor het bereiden van een kwalitatief...