Fransen schrikken van hun brood

Franse stobrood

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs deed een broodtest. Naast hun traditionele baguette hebben ook de Fransen inmiddels ander brood ontdekt, zoals volkoren of meergranen. Wat daar allemaal in zit, zocht 60 Millions uit. Op het etiket kun je het immers niet lezen aangezien brood nog altijd 'los' en dus zonder verpakking en etiket wordt verkocht; 'en vrac' heet dat in het Frans.

De resultaten waren voor Fransen even schrikken. Meer dan de helft van het Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van de 65 geteste broden trof 60 Millions residuen van pesticiden aan. En vrijwel alle broden zijn te zout. "Hoog tijd" dat er een maximum komt aan de hoeveelheid zout per kilo brood, vindt 60 Millions.

Volgens het Franse broodbesluit uit 1993 mogen in een pain de tradition en een pain au levain alleen meel, water, gist en een beetje zout zitten - en een vijftal 'natuurlijke hulpstoffen', maar geen chemische. In een gewone baguette zijn 14 verschillende additieven toegestaan. Geen Fransman die het wist, tot nu toe.

Bron: Foodlog

Lees ook
Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Drie tips voor monstername bij zoutbepaling

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. NBOV geeft drie tips voor monstername bij zoutbepaling.

Tien jaar zoutreductie

Tien jaar zoutreductie

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

‘Zout blijft een belangrijk aandachtspunt’ - Tien jaar zoutreductie: steeds een stapje minder

‘Zout blijft een belangrijk aandachtspunt’ - Tien jaar zoutreductie: steeds een stapje minder

Sinds 2009 spreekt de bakkerijsector over de vermindering van zout in brood. Vorig jaar is ook de brooddefinitie aangepast, waardoor meer broodsoorten onder die definitie vallen. De zoutnorm blijft hoe dan ook een belangrijk punt. Daarom gaat de NBOV in op veelgestelde vragen over zout.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...