Fransen schrikken van hun brood

Franse stobrood

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs deed een broodtest. Naast hun traditionele baguette hebben ook de Fransen inmiddels ander brood ontdekt, zoals volkoren of meergranen. Wat daar allemaal in zit, zocht 60 Millions uit. Op het etiket kun je het immers niet lezen aangezien brood nog altijd 'los' en dus zonder verpakking en etiket wordt verkocht; 'en vrac' heet dat in het Frans.

De resultaten waren voor Fransen even schrikken. Meer dan de helft van het Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van de 65 geteste broden trof 60 Millions residuen van pesticiden aan. En vrijwel alle broden zijn te zout. "Hoog tijd" dat er een maximum komt aan de hoeveelheid zout per kilo brood, vindt 60 Millions.

Volgens het Franse broodbesluit uit 1993 mogen in een pain de tradition en een pain au levain alleen meel, water, gist en een beetje zout zitten - en een vijftal 'natuurlijke hulpstoffen', maar geen chemische. In een gewone baguette zijn 14 verschillende additieven toegestaan. Geen Fransman die het wist, tot nu toe.

Bron: Foodlog

Lees ook
Bakkersopleiding Horizon College is een Topopleiding

Bakkersopleiding Horizon College is een Topopleiding

De opleiding Brood & Banket van het ROC Horizon College staat op de eerste plaats in de Keuzegids mbo 2019 en is een Topopleiding. In de keuzegids mbo worden mbo-opleidingen met elkaar vergeleken en wordt een ranglijst samengesteld. Keuzegids mbo 2019 De redactie gebruikt voor de totstandkoming van de Keuzegids mbo verschillende bronnen, waaronder...

Uw eigen kracht (nog) veel beter benutten

Uw eigen kracht (nog) veel beter benutten

Gerard Joling zingt in een commercial het Maywood-nummer ‘Rio’ verbasterd tot ‘Bio’ voor biologische broodjes van Lidl. En Albert Heijn wil ons laten geloven dat ze de hele dag door vers brood bakken. Kortom, brood is ‘hot’ in supermarktland. Niet voor niets natuurlijk. Wij weten natuurlijk allemaal dat brood synoniem is aan gezondheid, goede voedingsstoffen...

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit...

Broodbakker omgeving Hardenberg

Broodbakker omgeving Hardenberg

Voor deze klant in de omgeving van Hardenberg zijn we per direct op zoek naar een broodbakker die zelfstandig kan draaien. De werktijden zijn zowel in de nacht als...

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...