Fransen schrikken van hun brood

Franse stobrood

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs deed een broodtest. Naast hun traditionele baguette hebben ook de Fransen inmiddels ander brood ontdekt, zoals volkoren of meergranen. Wat daar allemaal in zit, zocht 60 Millions uit. Op het etiket kun je het immers niet lezen aangezien brood nog altijd 'los' en dus zonder verpakking en etiket wordt verkocht; 'en vrac' heet dat in het Frans.

De resultaten waren voor Fransen even schrikken. Meer dan de helft van het Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van de 65 geteste broden trof 60 Millions residuen van pesticiden aan. En vrijwel alle broden zijn te zout. "Hoog tijd" dat er een maximum komt aan de hoeveelheid zout per kilo brood, vindt 60 Millions.

Volgens het Franse broodbesluit uit 1993 mogen in een pain de tradition en een pain au levain alleen meel, water, gist en een beetje zout zitten - en een vijftal 'natuurlijke hulpstoffen', maar geen chemische. In een gewone baguette zijn 14 verschillende additieven toegestaan. Geen Fransman die het wist, tot nu toe.

Bron: Foodlog

Lees ook
Uw eigen kracht (nog) veel beter benutten

Uw eigen kracht (nog) veel beter benutten

Gerard Joling zingt in een commercial het Maywood-nummer ‘Rio’ verbasterd tot ‘Bio’ voor biologische broodjes van Lidl. En Albert Heijn wil ons laten geloven dat ze de hele dag door vers brood bakken. Kortom, brood is ‘hot’ in supermarktland. Niet voor niets natuurlijk. Wij weten natuurlijk allemaal dat brood synoniem is aan gezondheid, goede voedingsstoffen...

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

De resultaten van de tiende landelijke zoutmonitoring

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) voerde in opdracht van het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) de tiende landelijke zoutmonitoring in brood uit. De conclusie is is dat de hele sector, zowel industrie als ambacht, met een gewogen gemiddelde van 1,64 procent zout op de droge stof ruim voldoet aan het Warenwetbesluit...

No Waste Bread: brood voor de diepvries

No Waste Bread: brood voor de diepvries

Online supermarkt Stockon heeft samen met Incubaker No Waste Bread ontwikkeld. Dit brood blijft volgens de makers lekkerder bij invriezen. Met dit brood wil Stockon voedselverspilling tegen gaan. Diverse onderzoeken laten zien dat brood in de top drie van meest weggegooide producten staat. No Waste Bread Eva Jansen van Incubaker: "Bij consumenten...

Broodbakker gezocht omgeving Amsterdam

Broodbakker gezocht omgeving Amsterdam

Functieomschrijving: Als Broodbakker/Deegmaker ga jij mee werken binnen een enthousiast team. Je draagt dagelijks je steentje bij aan o.a. het produceren van klein...

Broodbakker Ambachtelijk omgeving Barneveld

Broodbakker Ambachtelijk omgeving Barneveld

In deze fulltime functie werk je voornamelijk op conventionele tijden. Je bereidt binnen het team zowel groot als kleinbrood. Dit doe je van A tot Z en volgens een...

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Summer Job in Luxe Badplaats bij New York

Ben jij de bakker die wij zoeken voor deze unieke uitdaging in New York USA? Brood, Banket of All Round? We zoeken 3 bakkers voor de zomer in een luxe badplaats...