Fransen schrikken van hun brood

25 januari 2019

De Franse consumentenorganisatie 60 Millions de Consommateurs deed een broodtest. Naast hun traditionele baguette hebben ook de Fransen inmiddels ander brood ontdekt, zoals volkoren of meergranen. Wat daar allemaal in zit, zocht 60 Millions uit. Op het etiket kun je het immers niet lezen aangezien brood nog altijd 'los' en dus zonder verpakking en etiket wordt verkocht; 'en vrac' heet dat in het Frans.

De resultaten waren voor Fransen even schrikken. Meer dan de helft van het Franse brood bevat (toegestane) additieven. In 14 van de 65 geteste broden trof 60 Millions residuen van pesticiden aan. En vrijwel alle broden zijn te zout. "Hoog tijd" dat er een maximum komt aan de hoeveelheid zout per kilo brood, vindt 60 Millions.

Volgens het Franse broodbesluit uit 1993 mogen in een pain de tradition en een pain au levain alleen meel, water, gist en een beetje zout zitten - en een vijftal 'natuurlijke hulpstoffen', maar geen chemische. In een gewone baguette zijn 14 verschillende additieven toegestaan. Geen Fransman die het wist, tot nu toe.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?