Fietsen door Oeganda voor Bake for Life

28 mei 2021 Redactie Bakkers in bedrijf
Foto: Mike Steegmans

Eind 2021 organiseert stichting Bake for Life de ‘Red Dirt Bakery Tour’. Deze zesdaagse mountainbiketocht door Oeganda loopt van de hoofdstad Kampala naar Mt. Elgon in het oosten van het land en voert langs een aantal projecten van Bake for Life. Het doel is om met 14 deelnemers  minimaal €35.000 op te halen voor Bake for Life.

Het idee voor de mountainbiketocht ontstond tijdens de eerste lockdown in 2020. Reizen met de auto was verboden en daarom nam Lukas den Admirant, programmamanager voor Bake for Life in Oeganda, zijn toevlucht tot de fiets. Hij ontdekte het plezier en de uitdaging van fietsen door Oeganda. Al snel werd het idee concreet en werd de Oegandese fietsreisorganisatie ‘Red Dirt Uganda’ aangehaakt om een route uit te stippelen.

Van Kampala naar Oost-Oeganda

De mountainbiketocht vertrekt vanuit Kampala en gaat langs een aantal Bake for Life projecten. Zo wordt de bakkerij in Nkokonjeru bezocht, de bakkerijschool in Tororo en een bakkerijtje die vanuit het microfinance project van Bake for Life is opgestart. De route is volledig off-road en gaat onder andere langs (en een stukje over) Lake Victoria, de Source of the Nile en eindigt in Sipi op Mt. Elgon.

Zaterdag 30 oktober vertrekt de eerste groep voor de zevendaagse reis naar Oeganda. Deze eerste groep van 14 deelnemers was binnen een paar dagen vol en vanwege de vele enthousiaste reacties besloot de organisatie een tweede reis te organiseren. Hiervoor kunnen geinteresseerden zich nog aanmelden. Deze reis vertrekt 9 november dit jaar. Ook voor 2022 staan inmiddels twee reizen gepland. Geïntereseerden kunnen zich aanmelden via www.reddirtbakerytour.nl.

Bake for Life

Bake for Life is een Nederlandse stichting opgericht in 1999, met liefde voor het vak en hart voor de kansarmen in Afrika. De stichting geeft kwetsbare mensen de mogelijkheid om via werk en opleiding te ontsnappen aan armoede. Door de kennis van het bakkersvak krijgen ze een kans op een mooie(re) toekomst. In Oeganda en Kenia zijn vijf bakkerijen gerealiseerd. Daarnaast is een bakkersopleiding 'Bake for Life College' opgezet en worden door middel van microfinanciering nog vele kleine bakkerijtjes opgestart.

Altijd op de hoogte blijven?