Europain 2020; van de helden van nu tot de winkel van de toekomst

Naast het WK Boulangerie waar het Nederlands team streed om de titel, had Europain de (Nederlandse) bezoeker nog meer te bieden. Een overzicht.

Van winkelinrichting tot verpakkingen en producten; we zagen heel eerlijk gezegd niet echt veel vernieuwends. Maar we troffen wel wat mooie dingen en inspirerende ideeën aan.

(tekst gaat verder onder afbeeldingen)

europain showstuk China

Het showstuk van het team uit Taiwan.

Europain winkelinrichting

 

europain ijs

Natuurlijk ontbraken ook andere producten die hun weg naar de bakker vinden niet zoals koffie, pizza en ijs.

Op verschillende plekken gaven boulangers en patissiers demonstraties en presentaties. Veelal in het Frans, maar zolang ze hun handen lieten spreken, viel er toch genoeg op te steken.

(tekst gaat verder onder afbeeldingen)

  Europain suikertrekken

 

europain brood maken

Meel van een molen

Bijzonder in vergelijking met andere beurzen was de grote hoeveelheid ‘molens’ die hun eigen meel promoten. En een groot deel hiervan was – uiteraard zouden we bijna zeggen  – ook nog biologisch gecertificeerd. Daarnaast was er aandacht voor glutenvrij (onder meer in de vorm van Japanse rijstbloem) en zagen we 100 procent plantaardig gebak.

Europain vegetal

Europain lab

Studenten van Le Cordon Blue richtten op de beursvloer een winkel in zoals zij denken dat dat ‘de winkel van de toekomst’ vorm moet krijgen. Ze gebruikten mooie producten, gemaakt van goede ingrediënten, afbreekbare en recyclebare verpakkingen en een bestelsysteem zoals bijvoorbeeld fastfoodketens al kennen met een display bij de ingang waar je je keuze kunt aangeven en betalen. Alle producten waren voorzien van een eetbare QR-code waarmee de klant gelijk kan zien wat erin zit en hoeveel vezels en calorieën het bijvoorbeeld oplevert.

Europain lab

Naast patisserie serveerden de studenten van Le Cordon Blue ook sandwiches die eruit zagen als gebakjes. Een idee voor jouw zaak?

europain lab sandwich

 

europain lab sandwich 2

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hans Som neemt afscheid als coach

Hans Som neemt afscheid als coach

Het WK Boulangerie was het laatste WK als teamcoach voor Hans Som. “Dit is de vijfde keer dat ik mee doe en het is mooi geweest. Volgende keer sta ik hier als toeschouwer.” Maar zijn deur blijft altijd open staan voor jonge vakmensen. “Kennis moet je delen om het te kunnen vermenigvuldigen.”

Nederland niet op het podium WK Boulangerie

Nederland niet op het podium WK Boulangerie

Het Nederlandse team is er niet in geslaagd om een medaille te winnen op het WK Boulangerie. De eerste plaats ging naar China, voor Japan en Denemarken. Dit kwam niet als verassing voor het team. “We hadden geen verwachtingen”, zegt coach Hans Som na afloop. Hij denkt dat alles heel dicht bij elkaar ligt en schat dat het team ergens op plaats 5, 6 of...

WK Boulangerie, de finale

WK Boulangerie, de finale

Zondagochtend 12 januari om 5.00 was het zover. Het Nederlandse team, dat bestond uit Mark Plaating, Gerard Vreugdenhil, Roel Tegels en coach Hans Som, moest aantreden voor het WK Boulangerie. De mannen zijn tevreden met wat ze hebben neergezet. Verder is het afwachten tot 14 januari. Dan wordt de winnaar bekend gemaakt

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Wat ga je doen?Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je...

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Allround banketbakker Waddeneilanden, voor langere tijd

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele banketproductie. Deze productie bestaat uit het bereiden van gebak, stukswerk en koeken. Dit...

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Allround broodbakker Waddeneiland, lange termijn

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor de gehele broodproductie. Dit doe je voor eigen vestigingen en een stuk derde kanaal. De productie zal...