Nederlands team 2e bij Coupe du Monde de la Boulangerie

29 maart 2022 Michelle de Koning

Nederland wint de tweede prijs tijdens de Coupe du Monde de la Boulangerie in Parijs tijdens Sirha Europain 2022. Topfavoriet Taiwan (onder de naam Chinese Taipei) gaat er zoals verwacht met eerste prijs vandoor, Noorwegen bezet de derde plaats op het podium. Bas Goossen, Gerrit Huckriede en Roy Schepers kunnen hun geluk niet op. “Deze prijs voelt voor ons echt als de winst.”

Een uur voordat de uitslag bekend werd gemaakt, zei Hans Som nog: “Taiwan wordt eerste, dat verwachten we allemaal. Maar nummers twee tot en met vijf, dat kan allemaal.” Maandag was hij optimistischer dan op deze dag van de uitslag geeft hij toe: “Als we maar niet weer vierde worden…”

Niets bleek minder waar: nadat Noorwegen op het podium werd geroepen voor de derde prijs dacht het Nederlandse kamp dat de podiumkansen verkeken waren. Bas Goossens: “Ik dacht dat Frankrijk wel op het podium zou komen dus had er geen hoop meer op.” Maar op het moment dat de envelop voor de tweede prijs open ging zag Hans dat het goed zat (zie het filmpje voor het moment dat hij al zachtjes met de vlag beweegt).

Nederland wordt tweede, een ongekende prestatie. “Tegen Taiwan kun je echt niet op”, zegt Bas. “Zij trainen zoveel, worden daar ook echt voor vrijgemaakt. Dat is heel anders dan bij ons. Wij doen het naast ons werk, en deze prijs voelt voor ons echt als de winst.”

Hecht team van drie nuchtere jongens

Hans zei het al eerder: deze jongens zijn echt een team. Gerrit Huckriede en Roy Schepers beamen dat. “We zijn een beetje dezelfde types, komen uit kleine dorpjes, zijn nuchtere jongens en we werken goed samen”, vertelt Roy. “Als we geen prijs hadden gehaald, was dat jammer geweest, maar dan was het nog de moeite waard geweest om mee te doen. Want het hele proces was mooi met elkaar”, vindt ook Gerrit, “ik haal veel plezier uit de trainingen.”

Groepsfoto Nederland Europain 2022

Roy geeft aan dat ook hij net als Bas veel geleerd heeft tijdens het hele traject. “We gingen aan de slag met nieuwe smaken en ik heb lang gestoeid met een broodje zonder mal. Als dat dan uiteindelijk lukt, is dat heel leerzaam.” Bij de loting voor de wedstrijd zat het niet mee, vond hij. “Ik kreeg precies dat onderdeel waarvan ik van tevoren had gezegd dat ik het liever niet wilde. Dat zul je altijd zien, maar het kwam gelukkig helemaal goed.”

Oefenen, oefenen, oefenen

Dat het goed kwam, komt mede omdat het team zo veel geoefend heeft, denkt ook Mike Onasse. “Ik heb als maatje van Gerrit gefungeerd tijdens de voorbereiding. Het showstuk is helemaal vanuit niks begonnen, alles is zelf ontworpen. En dan finetunen, steeds opnieuw weer verder.” Ook Mike sloot in de weekenden op zondag vaak aan om te ondersteunen bij de training. “Aan de slag met nieuwe smaken, gevulde broodjes, voor mij is het ook leerzaam, dat is ook een reden waarom ik het doe.”

Nederlands boulangerieteam showtafel Showtafel van het Nederlandse team

Net zolang trainen tot alles een automatisme is. “Elke klap moet raak zijn tijdens de wedstrijd, je planning moet goed in elkaar zitten, je moet het blind kunnen. En zo ging het deze keer. Ze waren op tijd klaar en alles was af en goed.” Er is veel getraind bij Bakkerij Nollen in Lochem, maar ook op verschillende plekken met verschillende apparaten en ovens moet je leren omgaan zegt Mike. “Door te leren hoe verschillende ovens bakken kun je tot een manier komen die zal werken. Ook tijdens de wedstrijddag waar je dan weer met andere apparaten te maken hebt. Door alles op alle mogelijke manieren te oefenen kun je alles aan, ook de mystery-opdrachten.”

Terug aan het werk

Coach Wietse Schiere moest helaas in Nederland alweer aan de slag dus kon hij niet bij de prijsuitreiking zijn. Hans Som nam de honneurs waar en vond het heel bijzonder om op het podium te staan. “We doen al zo lang mee aan deze wedstrijd en dat we nu dan eindelijk op dit podium staan, is heel mooi. Bij de punten hebben we voor het sierstuk hoger gescoord dan verwacht en voor de viennoiserie wat lager. Maar alles bij elkaar goede punten en een mooie tweede plek. Het moet eerst lekker zijn, zeg ik altijd, en daarna mooi. Daar hebben we ons aan gehouden. En daar is de winnaar ook heel goed in.”

Boulangerieteam Europain 2

Tijd nu om de winst te vieren. “We gaan wel even een biertje doen”, beaamt Roy. Maar we moeten ook nog inpakken, terug en weer uitladen. En morgen weer werken ook al heeft mijn broer gezegd dat ik wel even mag uitslapen.” Gerrit gaat dinsdag ook weer aan de slag: “Ja hoor, werk gaat ook door natuurlijk.” Wat ook doorgaat is het meedoen aan wedstrijden, geven Roy en Gerrit aan. Want de tweede plaats smaakt naar meer. Bas gaat zich eerst op het bedrijf storten, maar sluit een nieuwe deelname ook niet uit: “Ik zal nog wel eens iets met deze jongens gaan doen.”

Altijd op de hoogte blijven?