‘Geen zeperds, geen strafpunten, dan doe je mee’

Europain 2022

Bas Goossen, Roy Schepers en Gerrit Huckriede streden zondag om de Coupe du monde de la boulangerie tijdens Europain in Parijs. “Alles ging goed, we zijn op alle producten trots, alles is gelukt”, liet een tevreden Bas Goossen weten.

“We zijn heel tevreden. Het kon niet beter. Als iemand anders straks beter blijkt, dan is dat zo, maar wat we wilden neerzetten, hebben we neergezet”, vertelt Bas Goossen na afloop. En volgens Hans Som is het podium in zicht voor het team. “Ze waren mooi op tijd klaar, alles ziet er goed uit. Je ziet echt dat er ontzettend veel trainingsarbeid in zit. Deze jongens hebben heel veel geoefend en dat zie je terug in hun prestatie. Geen zeperds, geen strafpunten, dan doe je mee om de prijzen.”

Door met wedstrijden

Hans Som zei twee jaar geleden nog dat hij geen coach meer zou zijn, en Wietse Schiere is nu dan ook de coach van het team. Maar Hans kon het toch niet laten om met zijn kennis de jongens te helpen. “We hebben een heel mooi team staan, met Wietse en Mike Onasse. We hebben de jongens veel geholpen en zij hebben veel geoefend. Nederland wordt echt voor vol aangezien bij deze wedstrijden en dat hebben we met z’n allen – ook met de sponsoren – voor elkaar gekregen.”

Hans hoopt dan ook dat de opgedane ervaring met de wedstrijden doorgezet kan worden de komende jaren. “Ik ben deze week al bij Skills gaan kijken voor eventuele nieuwe deelnemers, want het is zonde om hier nu niet mee door te gaan.”

Podiumkansen?

Maar eerst weer even naar de wedstrijd van vandaag: volgens Hans zijn er zeker podiumkansen. “We zijn beter dan Frankrijk, dat kan ik al wel zeggen. En Denemarken moest met een vervanger aan de slag dus dat was lastig voor ze. Maandag moeten er nog vier landen waarvan Noorwegen en Taipei zeker ook kanshebbers zijn, dus we gaan het zien. Maar ik zie kansen.”

Bas is hoe dan ook tevreden. “We hebben er alles aan gedaan. We begonnen een jaar geleden met een bijeenkomst aan de keukentafel om de eerste plannen te maken. Daarna zijn we ieder voor zich gaan oefenen en vanaf de zomer hebben we twaalf keer de wedstrijddag in z’n geheel geoefend.”

‘Je wordt slimmer van wedstrijden’

Een forse tijdsinvestering want Bas, Gerrit en Roy komen alle drie uit een andere kant van Nederland. “We reden na ons werk op zaterdag naar Lochem waar we in de bakkerij van Nollen mochten oefenen. Daar waren we dan zondag en maandag bezig en dinsdag gingen we weer aan het werk bij onze bakkerijen.” Maar hij deed het graag en met plezier. “Je wordt er zelf ook slimmer van hè, daarom doen wij dit ook. Ik heb beter leren plannen, slimme dingen geleerd om dingen net wat sneller te doen en ik ben aan de slag gegaan met nieuwe ingrediënten. Het is echt goed voor je ontwikkeling.”

Bas kan dan ook niet kiezen bij de laatste vraag: “Waar ik het meest trots op ben? Op alles. Alles is gelukt dus op alle producten ben ik trots. Als er straks toch iemand beter blijkt te zijn, dan is dat zo. Dat kan gebeuren. Maar wij hebben alles goed gedaan vandaag, dus zijn erg tevreden.”

 

Meer informatie over de beurs en de wedstrijden staat op Europain.com

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Ruim 25.000 bezoekers op Europain 2022

Ruim 25.000 bezoekers op Europain 2022

Zo’n 25.000 mensen bezochten dit jaar de 24e editie van de vakbeurs Sirha Europain. Ook waren er 300 exposanten aanwezig. De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement.

Nederlands team 2e bij Coupe du Monde de la Boulangerie

Nederlands team 2e bij Coupe du Monde de la Boulangerie

Nederland wint de tweede prijs tijdens de Coupe du Monde de la Boulangerie in Parijs tijdens Sirha Europain 2022. Topfavoriet Taiwan (onder de naam Chinese Taipei) gaat er zoals verwacht met eerste prijs vandoor, Noorwegen bezet de derde plaats op het podium. Bas Goossen, Gerrit Huckriede en Roy Schepers kunnen hun geluk niet op. “Deze prijs voelt voor...

Recept: Ambachtelijke croissants

Recept: Ambachtelijke croissants

Er zijn niet zoveel bakkers die hun croissants – van oorsprong een Weens broodje dat zijn huidige vorm kreeg in het Parijs van de negentiende eeuw – nog zelf maken, maar Renske Huyben doet dat wel, met veel plezier.