Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Daniel Jongsma_BIB 6-2019

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.  

Hoe ben je in Koeweit terechtgekomen?
“Ik had altijd al de ambitie om in het buitenland te werken. En zo’n zes jaar geleden ging ik serieus op zoek. Ik had in Nederland veel ervaring opgedaan en het was tijd voor een volgende stap. Ik had sinds het wereldkampioenschap in Las Vegas al wat internationale contacten en heb ook via LinkedIn recruiters benaderd. Robin Hoedjes zat in Koeweit toen en ik heb hem en anderen liet weten dat ik interesse had in een baan in het buitenland. Nederland zat vijf jaar geleden echt in een economische crisis en de kunst op dat moment was om zo creatief mogelijk te zijn op het gebied van efficiëntie en inkoop om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar als patissier wilde ik juist creatief zijn op het vlak van het maken en bedenken van luxere producten en showstukken enzo. Als ik dan zag wat bijvoorbeeld Frank Haasnoot en Robin Hoedjes voor vreselijk mooie patisserie maakten in Koeweit, dacht ik: dat wil ik ook! En toen kwam Fauchon Paris in Koeweit op mijn pad."

Hoe ging het leiding geven aan allerlei verschillende nationaliteiten?
“Ik was in Nederland al een paar jaar head chef dus ik wilde in Koeweit ook graag een leidinggevende functie. In het begin bestond mijn team uit 30 mensen, toen 45 en aan het eind 85 man. Veel van de medewerkers kwamen uit India, Sri Lanka, Bangladesh en de Filipijnen. Zij hadden weinig tot geen theoretische kennis en wisten ook niets van hygiëneregels. Dus zij moesten van alles leren en ondertussen moesten we wel bijvoorbeeld 15.000 macarons per week maken. Dat was soms heel zwaar en ingewikkeld, maar ook heel bijzonder, want iedereen wilde heel graag leren.”

Wat is het gekste dat je tot nu toe mee hebt gemaakt?
“Een koninklijke bruiloft in Abu Dhabi. We moesten 240 kilo bonbons maken en alle voorbereidingen deden we in een paleis. Alleen al om in zo’n paleis te zijn, is niet normaal. Die luxe kun je je niet voorstellen. Heel indrukwekkend om te zien en mee te maken. 

Meer weten over patissier Daniël Jongsma? Lees dan het complete interview in Bakkers in bedrijf 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Bezoek aan Selmi fabriek in Italië - Chocolade-inspiratie voor bakker

Bezoek aan Selmi fabriek in Italië - Chocolade-inspiratie voor bakker

Hoor je Italië, dan denk je aan pizza, pasta, risotto en natuurlijk ijs. Maar na een fabrieksbezoek en training bij Selmi denken deze bakkers zeker ook aan chocolade. Wiet Koenen, mede-eigenaar van Henk Koenen Chocolate Technology, organiseerde de reis naar Italië. “Tijdens de terugvlucht komen altijd notitieboekjes tevoorschijn om ideeën uit te werken.”

Patissier Frank Haasnoot - Een goed verhaal en een eigen stijl

Patissier Frank Haasnoot - Een goed verhaal en een eigen stijl

Patissier Frank Haasnoot is wereldwijd bekend. Zijn Instagram heeft 314.000 volgers en hij geeft masterclasses van Singapore tot Moskou en van Casablanca tot Mumbai. Sinds een paar maanden woont hij weer in Nederland. “Een product ontwikkelen blijft het allerleukst.”

Marco Moen van Patisserie Buter wil zoveel mogelijk ervaringen delen - ‘Vraag om hulp als je het nodig hebt’

Marco Moen van Patisserie Buter wil zoveel mogelijk ervaringen delen - ‘Vraag om hulp als je het nodig hebt’

Het gaat hem en zijn twee zaken nu goed, maar Marco Moen van Patisserie Buter heeft ook de andere kant van de medaille gezien. “En daarom raad ik andere bakkers nu vaak aan: ga nou eens op kantoor zitten en naar die computerschermen kijken, want je hebt kneiterhard gewerkt, maar wat heb je nou verdiend?”

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...