Drie vragen aan patissier Daniël Jongsma

Daniel Jongsma_BIB 6-2019

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.  

Hoe ben je in Koeweit terechtgekomen?
“Ik had altijd al de ambitie om in het buitenland te werken. En zo’n zes jaar geleden ging ik serieus op zoek. Ik had in Nederland veel ervaring opgedaan en het was tijd voor een volgende stap. Ik had sinds het wereldkampioenschap in Las Vegas al wat internationale contacten en heb ook via LinkedIn recruiters benaderd. Robin Hoedjes zat in Koeweit toen en ik heb hem en anderen liet weten dat ik interesse had in een baan in het buitenland. Nederland zat vijf jaar geleden echt in een economische crisis en de kunst op dat moment was om zo creatief mogelijk te zijn op het gebied van efficiëntie en inkoop om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Maar als patissier wilde ik juist creatief zijn op het vlak van het maken en bedenken van luxere producten en showstukken enzo. Als ik dan zag wat bijvoorbeeld Frank Haasnoot en Robin Hoedjes voor vreselijk mooie patisserie maakten in Koeweit, dacht ik: dat wil ik ook! En toen kwam Fauchon Paris in Koeweit op mijn pad."

Hoe ging het leiding geven aan allerlei verschillende nationaliteiten?
“Ik was in Nederland al een paar jaar head chef dus ik wilde in Koeweit ook graag een leidinggevende functie. In het begin bestond mijn team uit 30 mensen, toen 45 en aan het eind 85 man. Veel van de medewerkers kwamen uit India, Sri Lanka, Bangladesh en de Filipijnen. Zij hadden weinig tot geen theoretische kennis en wisten ook niets van hygiëneregels. Dus zij moesten van alles leren en ondertussen moesten we wel bijvoorbeeld 15.000 macarons per week maken. Dat was soms heel zwaar en ingewikkeld, maar ook heel bijzonder, want iedereen wilde heel graag leren.”

Wat is het gekste dat je tot nu toe mee hebt gemaakt?
“Een koninklijke bruiloft in Abu Dhabi. We moesten 240 kilo bonbons maken en alle voorbereidingen deden we in een paleis. Alleen al om in zo’n paleis te zijn, is niet normaal. Die luxe kun je je niet voorstellen. Heel indrukwekkend om te zien en mee te maken. 

Meer weten over patissier Daniël Jongsma? Lees dan het complete interview in Bakkers in bedrijf 6-2019. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een abonnement af!

Lees ook
Chocblocks: Leuk om te geven én om te krijgen!

Chocblocks: Leuk om te geven én om te krijgen!

Maak als (banket)bakker of chocolatier hét verschil met dit kleurrijk en creatief en onderscheidende chocolade concept, ontwikkeld door Chocolate Academy Chef Ton Jongejan, dat de stoutste dromen vervult van zelfs de allergrootste chocolade-lovers onder ons. Deze giga gevulde 1 kg Chocblocks bevatten alles wat we lekker vinden. Van heerlijke Belgische...

Chocolaterie. - Hidde de Brabander

Chocolaterie. - Hidde de Brabander

Net als het eerste boek Patisserie. eindigt ook de naam van deze uitgave op een punt: Chocolaterie. Maar het had van mij Chocolaterie! mogen heten. Natuurlijk is het niet het eerste uitgebreide boek over chocolade maar dit is echt wel de overtreffende trap wat mij betreft.

Sibrich Bakker wint Gouden Gard 2019

Sibrich Bakker wint Gouden Gard 2019

Sibrich Bakker is de trotse winnaar van de Gouden Gard 2019. Zij maakte met haar presentatie van een Vintage Circus de meeste indruk op de jury. Aan de wedstrijd deden dinsdag 8 oktober negen kandidaten mee.

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...