Detailhandel Nederland onderzoekt naleving coronaprotocollen

viswinekl pastoor_henk riswick

Nu de coronamaatregelen wordt het weer drukker in Nederland. Het devies is niet langer blijf thuis, maar vermijd drukte. En dat merk je op straat en in de winkels. Detailhandel Nederland heeft daarom het protocol ‘Verantwoord bezoek winkelgebieden’ opgesteld. Daarnaast loopt er een onderzoek of dit protocol en het protocol Verantwoord winkelen nog voldoen.

Het nieuwe protocol 'Verantwoord bezoek winkelgebieden' is een handreiking met richtlijnen, regels en tips om winkelgebieden voor te bereiden op het winkelen in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Het omvat onder andere een stappenplan om knelpunten in kaart te brengen, heldere gedragsregels voor bezoekers en van crowd control. De situatie zal per winkelgebied verschillen en de toepasing van dit ptotocol is maatwerk.

Verantwoord winkelen

In de winkels blijft het in maart ingevoerde protocol Verantwoord winkelen van kracht. Belangrijke punten uit dit protocol zijn onder andere klanten moeten 1,5 meter afstand houden, maximum aanta; klanten in winkel en hang de regels zichtbaar op. Ondernemers zijn er voor verantwoordelijk dat klanten en medewerkers zich aan deze regels houden. Zoniet, dan kunnen zij een boete krijgen.

Online vragenlijst

Doordat het in de winkels drukker wordt, merken verschillende winkeliers dat sommige klanten moeite hebben om zich aan de regels te houden. Daarom is de stuurgroep Winkelveiligheid van Detailhandel Nederland een onderzoek gestart naar de huidige situatie om te kijken of de twee protocollen nog voldoen. Ondernemers kunnen online een korte vragenlijst invullen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt de stuurgroep of de protocollen aangepast moeten worden.

Dossiers
Lees ook
Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapjes weer verplicht in winkels

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de winkel.