Detailhandel Nederland onderzoekt naleving coronaprotocollen

viswinekl pastoor_henk riswick

Nu de coronamaatregelen wordt het weer drukker in Nederland. Het devies is niet langer blijf thuis, maar vermijd drukte. En dat merk je op straat en in de winkels. Detailhandel Nederland heeft daarom het protocol ‘Verantwoord bezoek winkelgebieden’ opgesteld. Daarnaast loopt er een onderzoek of dit protocol en het protocol Verantwoord winkelen nog voldoen.

Het nieuwe protocol 'Verantwoord bezoek winkelgebieden' is een handreiking met richtlijnen, regels en tips om winkelgebieden voor te bereiden op het winkelen in de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Het omvat onder andere een stappenplan om knelpunten in kaart te brengen, heldere gedragsregels voor bezoekers en van crowd control. De situatie zal per winkelgebied verschillen en de toepasing van dit ptotocol is maatwerk.

Verantwoord winkelen

In de winkels blijft het in maart ingevoerde protocol Verantwoord winkelen van kracht. Belangrijke punten uit dit protocol zijn onder andere klanten moeten 1,5 meter afstand houden, maximum aanta; klanten in winkel en hang de regels zichtbaar op. Ondernemers zijn er voor verantwoordelijk dat klanten en medewerkers zich aan deze regels houden. Zoniet, dan kunnen zij een boete krijgen.

Online vragenlijst

Doordat het in de winkels drukker wordt, merken verschillende winkeliers dat sommige klanten moeite hebben om zich aan de regels te houden. Daarom is de stuurgroep Winkelveiligheid van Detailhandel Nederland een onderzoek gestart naar de huidige situatie om te kijken of de twee protocollen nog voldoen. Ondernemers kunnen online een korte vragenlijst invullen. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek bepaalt de stuurgroep of de protocollen aangepast moeten worden.

Dossiers
Lees ook
Kansen door corona

Kansen door corona

Kansen door corona is een tegendraads boek dat de positieve effecten van de coronacrisis behandelt. Met dit boek brengen Tom Sleeuwaert en Jan Anton Brouwer hulde aan de creativiteit die de coronacrisis aangewakkerd heeft.

Detailhandel kan tot volgende maand bijzonder uitstel van betaling aanvragen

Detailhandel kan tot volgende maand bijzonder uitstel van betaling aanvragen

Ondernemers uit de detailhandel die door corona hun belastingen niet kunnen betalen, kunnen nog tot en met 30 september 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Is er op tijd bijzonder uitstel van betaling aangevraagd, dan belooft de belastingdienst een ruimte betalingsregeling voor de belastingen waarvoor uitstel is verkregen. Die betalingsregeling...

Overheid stopt met reguliere coronasteun aan bedrijven

Overheid stopt met reguliere coronasteun aan bedrijven

Vanaf 1 oktober stopt de overheid met coronasteun aan bedrijven. Alleen voor sectoren die nog niet helemaal van het slot kunnen, zoals de evenementensector en de nachthorea, komt er een regeling. Dat maakte de overheid 30 augustus bekend.