Brood van Lambiekbier

9 juni 2017

Microbiologen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn erin geslaagden om zuurdesem te maken met wilde gisten afkomstig uit lambiekbier. Dat meldt het Nieuwblad.

Lambiekbier

Het maken van zuurdesem van Lambiekbier is relatief eenvoudig volgens Luc De Vuyst, leider van het onderzoeksteam. Het vergt vooral veel werk en geduld. "Het begint met een mengeling van roggemeel en tarwebloem. Dat wordt in gelijke delen met lambiek gemengd. Na vierentwintig uur neem je de helft van het desem en vermeng je het met een gelijk volume bloem en meel. Als je dat tien keer herhaalt, krijg je een stabiele en veilige zuurdesem die je kan blijven cultiveren en waarmee je brood kan bakken.”

Brussels Brood

Van het zuurdesem bak je echt 'Brussels Brood'. En er is ruimte voor eigen invulling, want het zuurdesem is slechts de basis. Brusselaars kunnen zelf ingrediënten toevoegen en zo hun eigen variant creëren.

Altijd op de hoogte blijven?