Vlaamsch Broodhuys viert 25 jarig jubileum

Vlaams Broodhuys 25 jaar

Het Vlaamsch Broodhuys bestaat 25 jaar. Eigenaar Dimitri Roels en zijn vrouw Diante vieren dit jubileum met de introductie van Pain Toussaint, een modern zuurdesembrood 2.0, en verschillende festiviteiten georganiseerd in het recent geopende Baker’s Café in Schiedam.

Dimitri Roels ziet het als zijn missie om mensen weer bewust te laten genieten van brood. Hoewel hij al op jonge leeftijd in contact kwam met het bakkersvak, wilde hij in eerste instantie chef-kok worden. Zijn studie en eerste werkervaring brachten hem in de sterrenkeukens van Nederland, België en Frankrijk, zoals De Swaen in Oisterwijk, toen nog met Cas Spijkers als chef-kok, driesterrenrestaurant Comme Chez Soi van Pierre Wynants in Brussel en het gelijknamige restaurant van Joël Robuchon in Parijs. In Frankrijk maakte hij kennis met Max Poilâne, de autoriteit als het om zuurdesembrood gaat. Dat wakkerde het vuur verder aan en gaf Dimitri de overtuiging dat dit het brood van de toekomst zou gaan worden.

Zuurdesem

Met de ervaring in sterrenrestaurants op zak kwam hij toch weer terug bij de oorsprong van zijn culinaire passie: brood. Niet het brood dat toen alom verkrijgbaar was in Nederland, want dat leek volgens hem nergens op, maar echt brood. Brood met geur en smaak en een knapperige korst. Hij wilde mensen wakker schudden en heeft het geluk dat hij getrouwd is met een vrouw die zijn visie deelt.

In 1996 begonnen Dimitri en Diante met hun Vlaamsch Broodhuys voedzaam en smaakvol zuurdesembrood te bakken. Sindsdien lieten ze topchefs en later ook de Nederlandse huishoudens kennis maken met, zoals zij zeggen: brood zoals brood bedoeld is. Nu, 25 jaar later, is Vlaamsch Broodhuys gegroeid tot een bedrijf met zestien – binnenkort negentien – Baker’s Cafés in zes steden, diverse shop-in-shops en een webshop met bezorgservice.

Festiviteiten

Ter ere van het zilveren jubileum organiseren ze het hele jaar door diverse festiviteiten in het meest recent geopende Baker’s Cafe in Schiedam. Deze winkel, met een geheel nieuw concept, wordt ook wel de proeftuin van Vlaamsch Broodhuys genoemd. Ze sluiten het jaar af met de introductie van een geheel nieuw brood, geïnspireerd op zoon Toussaint, ook wel zuurdesembrood 2.0 genoemd.

Twee van de drie bakkerszonen hebben al een eigen brood: Pain ‘Christophe’, gemaakt van roggezuurdesem met lijnzaad en zoutkristallen op de knapperige korst, is vernoemd naar de oudste zoon. Naar Julius, de middelste zoon, werd een speltbrood vernoemd ‘Julius Spelt’; een woordgrapje vanwege zijn dyslexie. Voor de benjamin is lang gebroed op een mooie broodsoort, maar dit jaar is het dan eindelijk zover: Pain Toussaint – het jongste lid van de broodfamilie – ligt vanaf 2022 in de Baker’s Cafés

Dossiers
Lees ook
Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat voor de titel Meester Boulanger

Bas Gommans gaat in mei 2022 examen doen voor de titel Meester Boulanger. Hij traint momenteel hard voor dit examen. Zijn reis naar de meestertitel legt hij online vast op de website www.oprijsmetbakkerbas.nl.

Patisserie van de bakker

Patisserie van de bakker

Afgelopen zomer in Frankrijk zag ik het overal: patisserie van de bakker. Niet de haute couture-taartjes die je in Parijs en andere grote steden veel ziet, maar de koeken, cakejes en tartelettes in elk dorp bij de bakker op de hoek, waar je je dagelijkse (stok)brood haalt. Het woord patisserie doet in dit verband misschien wat vreemd aan. Ik zie daarbij...

Familie Breimer opent derde vestiging in Sneek

Familie Breimer opent derde vestiging in Sneek

Breimer’s Bakkerij heeft op 1 mei haar derde vestiging geopend in het centrum van Sneek. Het gaat om een zeer ruime winkel van 500 vierkante meter met een grote lunchroom én een ijssalon. In het nieuwe filiaal, dat een nautische, industriële uitstraling heeft gekregen, zijn allerlei bijzondere details te vinden. Zoals een getekend kunstwerk van De Oosterpoort,...