Brood & Ko winnaar Actie van de Week van de RI&E

5 oktober 2021

Veilig en gezond in het Bakkersbedrijf stelde vanwege de Week van de RI&E de vraag: “Hoe zorgt u voor een opgeruimde en schone werkplek?" Brood & Ko kwam met een oplossing voor meelstofbeheersing en won een industriële stofzuiger van Dust Solutions.

Brood & Ko maakte een video waarin zij een creatieve oplossing toonden voor het verminderen van de hoeveelheid meelstof in de lucht. “Wij hebben een simpele installatie laten maken om ervoor te zorgen dat juist op de plek waar veel bloem verstuift wordt, het meelstof snel neerdaalt", vertelt Guido van Daalen van Brood & Ko. "Met name bij de werkbank pak je vaak een handje bloem om de bank iets te bestrooien. De installatie vernevelt water boven deze werkbank waardoor de stofdeeltjes snel naar beneden dalen en dus niet ingeademd worden. Met dit systeem blijven er geen natte plekken achter en er ontstaan dus ook geen aangekoekte plakresten op de werkbank. Wanneer de bakkers de installatie aan hebben staan, ervaren ze het ook echt als een plek waar frisse lucht hangt en zij merken verschil met wanneer hij uit staat. De installatie is simpel te monteren met wat rvs, een wateraansluiting, luchtdrukaansluiting en twee vernevelkopjes.”

Stofvrij

Robert Swensson van Veilig en gezond in het Bakkersbedrijf: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe je op een creatieve manier de blootstelling aan meelstof kunt verminderen. Daarnaast gebruikt Brood & Ko ook stuifarme strooibloem. Een goede industriële stofzuiger is een ander belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen meelstof en dé manier om de werkplek schoon te houden. Het is dan ook met veel plezier dat ik deze stofzuiger overhandig aan dit mooie bedrijf! Met een combinatie van maatregelen, is de blootstelling echt aanzienlijk te verminderen. Kijk ook zeker op www.blijmetstofvrij.nl voor tips.”

Overhandiging stofzuiger

De stofzuiger van Dust Solutions die Brood & Ko won met hun inzending, komt dan ook goed van pas. Van Daalen: “Blij met stofvrij is natuurlijk een groot thema in de bakkersbranche. We werken nou eenmaal met producten die veel stof achterlaten. Als je deze stof elke dag inademt, zal dit op den duur je gezondheid en de functionaliteit van je longen verslechteren. Ook bestaat er een kans dat je zelfs een meelstofallergie ontwikkelt, wat de longcapaciteit verder beperkt. Met ons filmpje hopen we andere bakkers te inspireren en met de industriële stofzuiger maken ook wij weer een belangrijke stap in het verminderen van stof op de werkvloer.”

 

 

Altijd op de hoogte blijven?