Braas Brood- en Banketbakkerij optimaliseert productieprocessen met FOBIS van RBK

Braas_Brood_3 (002)

Braas Brood- en Banketbakkerij groeide uit van lokale ambachtelijke bakker naar een volwaardige industriële brood- en banketbakkerij. Het bedrijf is continu bezig met het verbeteren van de productieprocessen, waaronder de automatisering. Braas koos hierbij voor het automatiseringssysteem FOBIS van RBK Group.

De bakkerij bestaat sinds 1938 en is gevestigd in Obdam. Het bedrijf was in de beginjaren actief als lokale ambachtelijke bakker. De opkomst van de supermarkten werd door de familie al snel gezien als een groeikans. Door te starten met broodleveringen aan lokale supermarkten is het familiebedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot een volwaardige industriële brood- en banketbakkerij. De bakkerij, met een totaaloppervlakte van 19.000 m2, voldoet volledig aan de moderne eisen. Er wordt op een nauwkeurige en zeer moderne manier brood en banket vervaardigd. Hierbij wordt in hoge mate gebruik gemaakt van automatisering en robotisering.

Automatisering

Braas wil continu de bedrijfsprocessen verbeteren om te blijven voldoen aan de hoge klanteisen en het verlagen van de operationele kosten. Hierbij hoort uiteraard een passende automatisering voor de ondersteuning van de processen in de bakkerij. Om dit te realiseren heeft Braas gekozen voor het automatiseringssysteem FOBIS® van RBK Group. De hoogste prioriteit voor Braas is het optimaliseren van het beheer van de voorraad grondstoffen, hulpstoffen, halffabricaten en gereed product met als doel een betrouwbaar en actueel voorraadinzicht. Om de hoogste productkwaliteit te borgen is de uitlevering op basis van juiste THT essentieel. Tevens zal het nieuwe FOBIS® systeem zorgdragen voor een sluitende goederenstroom en tracering welke eenvoudig grafisch weergegeven kan worden.

Commercieel directeur Brian Braas van Braas Brood- en Banketbakkerij BV is blij met deze stap en wil hiermee de bakkerij nog meer klaarstomen voor de toekomst. Matthijs van Hattem, Sales Consultant RBK, "Wij zijn trots dat we onze expertise in de bakkerijen nu ook bij Braas kunnen inzetten. Inmiddels hebben we de eerste stappen binnen het project gezet, waarbij het gezamenlijke enthousiasme en de pro activiteit nu al een stabiele basis geeft voor een succesvol project. Wij willen Braas nogmaals bedanken voor het vertrouwen en zullen door onze betrokkenheid altijd mee blijven denken met de juiste oplossingen tijdens het implementatietraject. Voor RBK staat een goede langdurige samenwerking dan ook hoog in het vaandel."

Productielijnen

Na realisatie van dit project kunnen de overige processen stap voor stap worden ingericht. Denk hierbij aan EDI koppeling, de optimalisatie van productieplanning en de aansturing van de productielijnen. FOBIS® is immers modulair opgebouwd, waardoor eenvoudig de vervolgstappen kunnen worden ingericht. Braas zoekt continu naar verbeteringen en optimalisatieslagen, zo lopen er verschillende projecten binnen Braas waarbij RBK eveneens een mooie rol kan spelen, bijvoorbeeld met de bouw en automatisering van een compleet nieuw vrieshuis.

Binnenkort wordt begonnen met het inrichten en opleiding geven van de key-users waarop de uitrol op de werkvloer en de gehele administratieve afhandeling op kantoor vlekkeloos zullen verlopen. Door de grote flexibiliteit van het FOBIS® systeem van RBK kan Braas optimaal aansluiten bij de klantwensen en is Braas klaar voor de toekomst!

Wilt u meer weten over dit project neem dan contact op met Ferdinand van de Grootevheen van Braas Brood- en Banketbakkerij of met Matthijs van Hattem van de RBK Group.

Lees ook
‘We ontzorgen bakkerijen’

‘We ontzorgen bakkerijen’

Yme Kuiper BV uit Heerenveen is gespecialiseerd in zuidvruchten, noten en zaden voor industriële bakkerijen. Het familiebedrijf maakt mixen op maat die klaar zijn voor gebruik. “Onze specialiteit? We weten precies waar onze producten vandaan komen.”

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Zoutgehalte van brood ligt wederom onder de wettelijke norm

Het zoutgehalte van brood van bakkerijen aangesloten bij de NVB ligt wederom onder de wettelijke norm. Dat blijkt uit de 2020 editie van de NVB Zoutmonitoring.

Industrieel ambacht?

Industrieel ambacht?

Terwijl we in een tweede (gedeeltelijke) lockdown zijn terechtgekomen is de beroepsgroep ook in deze onzekere tijd gewoon open, en dag en nacht actief. Toch staat de ambachtelijke bakker onder druk.