Bossche Bollen Museum opent deuren in Den Bosch

30 januari 2024 Redactie Bakkers in bedrijf
Iedereen kent de Bossche Bol, het meest bekende stukje culinaire erfgoed van Den Bosch. Om dit nog meer te benadrukken, opent begin april 2024 de Bossche Bollen Belevenis, een mini-museum onder het stadhuis.

De Bossche Bol bestaat volgend jaar 100 jaar. Rob van der Laar van Cultureel Erfgoed Den Boscj bracht na uitgebreid onderzoek advertenties boven water die bewijzen wanneer de Bossche Bol ontstaan en door wie deze aantoonbaar voor het eerst verkocht werd. Reden om nu een museum te openen. Om precies te zijn in de middeleeuwse Raadskelder onder het stadhuis, die destijds is ontworpen door architect Jan Darkennis die ook bouwmeester was van de Sint Jan.

Mini-museum

Jules Lauwerijssen van Bakkerij Royal kwam met het idee voor het mini-museum. Deze Bossche bakker staat bekend om zijn nieuwe ideeën rondom de traditionele Bossche Bol. Eerder bedacht bij Bossche Bollen in nieuwe smaken en is de uitvinder van het Bossche Bolleke, een Bossche Bol ijsje. Lauwerijssen: “De Bossche Bol heeft een rijke historie. Het gevecht om de ‘echte’ Bossche Bol is al 100 jaar oud. En er gaan veel verschillende verhalen rond over wie de Bossche Bol uitgevonden heeft. Het houdt de gemoederen dus blijkbaar al meer dan een eeuw bezig. Dat bracht mij op het idee voor een museum.”

In het mini-museum, dat begin april de deuren opent, kunnen bezoekers alles over de Bossche Bol ontdekken. De Bossche Bollen Belevenis omvat zeven totaal verschillende ruimtes waar bezoekers de Bossche Bol beleven en proeven. 

Altijd op de hoogte blijven?