Bonborange wint Wij Inholland award 2020

Bonborange

Studenten van de opleiding Food, Commerce & Technology in Delft hebben met hun startup Bonborange de Wij Inholland award 2020 voor het beste studentenproject gewonnen. Na een spannende publieksstemming tijdens de jaaropening van Hogeschool Inholland werd de winnaar bekend gemaakt. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven overhandigde de prijs aan de bedenkers van de sinaasappelbonbons.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een liveshow, die speciaal voor de jaaropening van Inholland Rotterdam was opgezet. Hier konden aanwezigen en online bezoekers kennis maken met Bonborange en de andere genomineerde projecten. Bij het online stemmen werd het spannend, uiteindelijk won Bonborange met 36 procent van de stemmen. De tweede plaats ging naar Maintenance Automation (34 procent) de Inhaalslag haalde 30  procent van de stemmen en werd derde.

Sinaasappelschillen

Bonborange is een idee door Mylène Lesscher, Anique van Tol, Julian Holthuijsen en Mariël Desloover en andere studenten die lid zijn van het projectteam. De bonbon is een een oplossing voor de meer dan 10.000 vrachtwagens sinaasappelschillden die worden weggegooid. Het projectteam maakte van de schillen poeder te maken en dat poeder te verwerken in bonbons.

Enthousiaste minister

“Sinaasappel en chocola is echt de lekkerste combinatie die er is, dus je hebt met mij direct je eerste klant binnen”, aldus een enthousiaste minister Ingrid van Engelshoven, terwijl ze de Wij Inholland award aan de studenten van het projectteam overhandigde. De minister deelt graag haar complimenten met de andere finalisten. “Fantastisch om te zien, al deze bedrijven en instellingen in de dop. Ik zou tegen deze studenten willen zeggen: breng het vooral verder.” Aldus Ingrid van Engelshoven

Volgens Mylène en Anique was het megaspannend. “Er waren drie hele goede finalisten, wij hebben echt mazzel gehad. We zijn megablij met de overwinning en kunnen ons nu gaan bewijzen. Dit motiveert ons nog meer om onze startup verder te ontwikkelen.” Het projectteam wint met de prijs een bedrag van 2.000 euro. “We investeren het geld in de verdere ontwikkeling van Bonborange. Dan kunnen we straks veel meer bonbons maken dan we nu doen. We focussen daarbij eerst op de horeca en speciaalzaken.”

 

Lees ook
Kees Raat: ‘Zie cacaobonen als fruit’

Kees Raat: ‘Zie cacaobonen als fruit’

Kees Raat, bekend van onder meer de Chocoladebijbel, was de eerste in Nederland die zouten, pepers en azijnen gebruikte in bonbons. Chocolade met complexe smaken, voor volwassenen. Dat aanbod van ‘volwassen’ chocolade mag best worden uitgebreid, vindt hij. “Naarmate je ouder wordt, verandert je smaak. Van het zoete palet ga je steeds meer richting bitter...

Belgische chocolatier maakt bonbons geïnspireerd door coronavaccins

Belgische chocolatier maakt bonbons geïnspireerd door coronavaccins

Ook de Belgen zitten middenin de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Chocolatier Fangio De Baets van Chocolaterie Pralinette in Brugge laat zich hier door inspireren en brengt speciale bonbons op de markt. Met namen als Astra Zero, Spoedniet en Modernia verwijzen deze naar de coronavaccins.

Haagse bonbon- en ijsmakers op het Franse platteland

Haagse bonbon- en ijsmakers op het Franse platteland

Op het idyllische maar afgelegen Franse platteland bouwden Marcel en Yvonne Versseput uit Den Haag negen jaar geleden een middeleeuws huis om tot Salon de thé en chocoladeatelier. “De eerste kerstperiode in Frankrijk was al een succes. Voor ons een teken om door te gaan.”