Bonborange wint Wij Inholland award 2020

Bonborange

Studenten van de opleiding Food, Commerce & Technology in Delft hebben met hun startup Bonborange de Wij Inholland award 2020 voor het beste studentenproject gewonnen. Na een spannende publieksstemming tijdens de jaaropening van Hogeschool Inholland werd de winnaar bekend gemaakt. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven overhandigde de prijs aan de bedenkers van de sinaasappelbonbons.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een liveshow, die speciaal voor de jaaropening van Inholland Rotterdam was opgezet. Hier konden aanwezigen en online bezoekers kennis maken met Bonborange en de andere genomineerde projecten. Bij het online stemmen werd het spannend, uiteindelijk won Bonborange met 36 procent van de stemmen. De tweede plaats ging naar Maintenance Automation (34 procent) de Inhaalslag haalde 30  procent van de stemmen en werd derde.

Sinaasappelschillen

Bonborange is een idee door Mylène Lesscher, Anique van Tol, Julian Holthuijsen en Mariël Desloover en andere studenten die lid zijn van het projectteam. De bonbon is een een oplossing voor de meer dan 10.000 vrachtwagens sinaasappelschillden die worden weggegooid. Het projectteam maakte van de schillen poeder te maken en dat poeder te verwerken in bonbons.

Enthousiaste minister

“Sinaasappel en chocola is echt de lekkerste combinatie die er is, dus je hebt met mij direct je eerste klant binnen”, aldus een enthousiaste minister Ingrid van Engelshoven, terwijl ze de Wij Inholland award aan de studenten van het projectteam overhandigde. De minister deelt graag haar complimenten met de andere finalisten. “Fantastisch om te zien, al deze bedrijven en instellingen in de dop. Ik zou tegen deze studenten willen zeggen: breng het vooral verder.” Aldus Ingrid van Engelshoven

Volgens Mylène en Anique was het megaspannend. “Er waren drie hele goede finalisten, wij hebben echt mazzel gehad. We zijn megablij met de overwinning en kunnen ons nu gaan bewijzen. Dit motiveert ons nog meer om onze startup verder te ontwikkelen.” Het projectteam wint met de prijs een bedrag van 2.000 euro. “We investeren het geld in de verdere ontwikkeling van Bonborange. Dan kunnen we straks veel meer bonbons maken dan we nu doen. We focussen daarbij eerst op de horeca en speciaalzaken.”

 

Lees ook
'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

'Suikervrij vind ik niets. Een gebakje is een traktatie’

Anne Overmeer (23) werkt bij Patisserie Kuyt in Amsterdam. Ze droomt van een eigen zaak, maar ziet ook de voordelen van haar werk nu. “Ik kan mijn eigen dingen inbrengen en tegelijkertijd laat ik het achter me zodra ik de deur uitstap. Dat is als ondernemer wel anders.”

Patissier Daniël Jongsma maakt zijn dromen waar - Chocolade in koeweit

Patissier Daniël Jongsma maakt zijn dromen waar - Chocolade in koeweit

Werken in Koeweit biedt patissier Daniël Jongsma oneindige mogelijkheden. Van bruiloften met 240 kilo bonbons tot het omgaan met Aziatische collega’s: het is één grote uitdaging. Precies wat hij graag wilde toen hij aan zijn buitenlandse avontuur begon.

Veganistische bonbons van Viola’s Patisserie - ‘De lat ligt hoog’

Veganistische bonbons van Viola’s Patisserie - ‘De lat ligt hoog’

Viola’s Patisserie aan het Klein Tongelreplein in Eindhoven gebruikt alleen ingrediënten die puur natuur zijn. Als eerste Nederlander volgde Viola Cennini een opleiding veganistische chocolade maken aan de Callebaut Academy in het Britse Banbury. Viola’s veganistische taartjes en bonbons trekken veel nieuwe klanten.