De boer op met lokale granen!

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert in juni een nieuwe Experience: ‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over het telen van lokale granen. De Experience wordt op twee plaatsen in het land georganiseerd bij boeren die zich hebben gespecialiseerd in het verbouwen van lokale granen.

Informatie over lokale granen

Uit een rondgang langs bakkers blijkt dat er behoefte is aan meer informatie en verhalen over de teelt van lokale granen in Nederland. Het gebruik van lokale granen lijkt steeds populairder te worden en ontpopt zich tot dé manier om nog meer onderscheidend vermogen toe te voegen.

Programma

NBC-Experience-300x108 Bestaat de Nederlandse broodtarwe nog? Met welke rassen kunnen we brood bakken?  Wat is de kwaliteit van het lokale graan? Hoe belangrijk is het vakmanschap van de boer?  Dit soort worden beantwoord tijdens de Experience. Deelnemende bakkers gaan naar huis met  informatie, inspiratie en mooie verhalen die zij in hun winkel(s) kunnen gebruiken.  Alle deelnemers krijgen een artikel met beelden mee die zij kunnen gebruiken op hun sociale mediakanalen, website en in de winkel(s).

13.00 uur       Kennismaking tijdens Boerenlunch met soep van de boerin – De boer vertelt en neemt u mee in het verhaal van zaadje tot graankorrel

14.00 uur       Oogsten & Opslag – Samen met de boer gaat u de schuur in om het pellen, reinigen en de opslag van granen te zien.

14.30 uur       Met de laarzen de klei in – Bezoek aan de akker onder begeleiding van de boer, het vakmanschap van de boer.

15.30 uur       Einde van de Experience

Waar en wanneer

In Gelderland zal de Experience plaatsvinden bij boerderij Jan Stevink in Silvolde en in Noord Nederland bij boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep.

  • Maandag 19 of 26 juni: Boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep
  • Dinsdag 20 of 27 juni: Boerderij Jan Steverink in Silvolde

De exacte datum is afhankelijk van de groei van de gewassen en het weer.  Bakkers die zich inschrijven krijgen de definitieve datum in de eerste week van juni te horen. Inschrijven kan via www.nbc.nl. De kosten bedragen € 75,- per persoon.

NBC Experience

Het NBC deelt op alle mogelijke manieren haar kennis met bakkers. Bijvoorbeeld door het organiseren van thema evenementen waarbij leren en inspireren centraal staan. De ‘Bezoek aan de Boer’ Experience volgt op de succesvolle Oliebollen Experience en de Volkoren Experience. Wilt u bakken met het graan van deze boeren? Als vervolg gaan we in oktober/november  met deze geoogste lokale granen heerlijk brood bakken in de Lokale Granen Workshop.

Lees ook
Wat doet corona met de broodverkoop?

Wat doet corona met de broodverkoop?

In 2019 groeide het broodvolume in Nederland sinds lange tijd weer licht, zo liet het NBC aan de hand van de laatste broodcijfers zien. In hoeverre haalt corona een streep door deze groene cijfers? En zet deze trend de komende jaren door?

Hoe noem je een vegetarisch product?

Hoe noem je een vegetarisch product?

Ik heb een vegan saucijzenbroodje: het lijkt op een saucijzenbroodje, maar ik gebruik geen ingrediënten afkomstig van dieren. Mag ik mijn broodje wel ‘vegan saucijzenbroodje’ noemen?

Speculaasbrokken en truffels Bakkerij Kees Gutter bekroond

Speculaasbrokken en truffels Bakkerij Kees Gutter bekroond

Twee producten van Bakkerij Kees Gutter zijn bekroond met goud. Zowel de slagroomtruffels als de speculaasbrokken waren volgens de keurmeesters van Nederlands Bakkerij Bakkerij Centrum goed voor goud.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...