De boer op met lokale granen!

5 mei 2017

Het Nederlands Bakkerij Centrum organiseert in juni een nieuwe Experience: ‘Bezoek aan de Boer: het verhaal van lokale granen’. Deelnemende bakkers krijgen een uitgebreide rondleiding met uitleg over het telen van lokale granen. De Experience wordt op twee plaatsen in het land georganiseerd bij boeren die zich hebben gespecialiseerd in het verbouwen van lokale granen.

Informatie over lokale granen

Uit een rondgang langs bakkers blijkt dat er behoefte is aan meer informatie en verhalen over de teelt van lokale granen in Nederland. Het gebruik van lokale granen lijkt steeds populairder te worden en ontpopt zich tot dé manier om nog meer onderscheidend vermogen toe te voegen.

Programma

NBC-Experience-300x108 Bestaat de Nederlandse broodtarwe nog? Met welke rassen kunnen we brood bakken?  Wat is de kwaliteit van het lokale graan? Hoe belangrijk is het vakmanschap van de boer?  Dit soort worden beantwoord tijdens de Experience. Deelnemende bakkers gaan naar huis met  informatie, inspiratie en mooie verhalen die zij in hun winkel(s) kunnen gebruiken.  Alle deelnemers krijgen een artikel met beelden mee die zij kunnen gebruiken op hun sociale mediakanalen, website en in de winkel(s).

13.00 uur       Kennismaking tijdens Boerenlunch met soep van de boerin – De boer vertelt en neemt u mee in het verhaal van zaadje tot graankorrel

14.00 uur       Oogsten & Opslag – Samen met de boer gaat u de schuur in om het pellen, reinigen en de opslag van granen te zien.

14.30 uur       Met de laarzen de klei in – Bezoek aan de akker onder begeleiding van de boer, het vakmanschap van de boer.

15.30 uur       Einde van de Experience

Waar en wanneer

In Gelderland zal de Experience plaatsvinden bij boerderij Jan Stevink in Silvolde en in Noord Nederland bij boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep.

  • Maandag 19 of 26 juni: Boerderij Pieter Bijlsma in Nieuw Vennep
  • Dinsdag 20 of 27 juni: Boerderij Jan Steverink in Silvolde

De exacte datum is afhankelijk van de groei van de gewassen en het weer.  Bakkers die zich inschrijven krijgen de definitieve datum in de eerste week van juni te horen. Inschrijven kan via www.nbc.nl. De kosten bedragen € 75,- per persoon.

NBC Experience

Het NBC deelt op alle mogelijke manieren haar kennis met bakkers. Bijvoorbeeld door het organiseren van thema evenementen waarbij leren en inspireren centraal staan. De ‘Bezoek aan de Boer’ Experience volgt op de succesvolle Oliebollen Experience en de Volkoren Experience. Wilt u bakken met het graan van deze boeren? Als vervolg gaan we in oktober/november  met deze geoogste lokale granen heerlijk brood bakken in de Lokale Granen Workshop.

Altijd op de hoogte blijven?