Bakkers in de media | Week 24-2023

16 juni 2023 Koos Groenewold

Bier van oud brood en brood van reststromen bier, veldbonenmeel in brood en diverse nieuwe bakkerijen openen de deuren. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Het sluiten van bakkerij Battjes vorig jaar hakte er diep in bij de buurtbewoners. Rikus van der Bijl, eigenaar van bakkerij Berghuis, heeft het lege pand gekocht en nu kunnen de buurtbewoners weer ‘echt brood’ kopen bij een bakkerij, aldus De Stentor

“Eind vorig jaar viel voor bakker Gremmee in Dreumel plots het doek”, meldt De Gelderlander. Nicht Esther Thomassen en haar partner Jelle heropende deze maand opnieuw de bakkerij. Een tweede winkel stond niet op de planning, maar na onderzoek besloten ze dat het kon.

De gevluchte Oekraïense Irina opent een bakkerij in Winschoten. Dagblad van het Noorden: “De Oekraïense is al druk aan het bakken, spreekt nog niet goed Nederlands maar knikt heftig van ja op de vraag of ze zich verheugt op haar tijd in De Zoete Engel.”

De broers Luc en Tom Paulissen hebben aan de Maastrichterlaan in Vaals de deuren van hun tiende bakkerswinkel in de regio geopend. De Limburger bezoekt de nieuwe vestiging die voorzien is van een bakkerscafé.

In zowel NH NIeuws als het Noordhollands Dagblad aandacht voor het faillissement van bakker Kees Gutter. De bakkerij was ‘financieel niet meer gezond genoeg om een goede toekomst te hebben’. Op sociale media wordt met verdriet gereageerd.

Het bakavontuur zit er bijna op voor Theo en Ria Engelen. Op 30 juni is hun laatste werkdag. André Hilvers, eigenaar van het bakkersbedrijf Hilvers, neemt beide zaken over. “Onwerkelijk, het moet nog wel landen”, laat Ria Engelen weten aan De Gelderlander.

Productie

Brood is al jarenlang een simpel en bekend recept, maar er wordt de laatste tijd steeds vaker met het recept gespeeld. Ze voegen dingen, zoals veldbonenmeel, toe. “De Keuringsdienst volgt de weg naar velden vol veldbonen en vraagt wat ze in ons dagelijks brood te zoeken hebben”, meldt KRO NCRV.

In Foodclicks aandaht voor de samenwerking tussen bakkerij Pré Pain en MaGie Creations. De twee bedrijven breiden hun assortiment uit met broodproducten gemaakt van biergraan, een restproduct uit het bierbouwproces.

Bakker Joost van Iersel vond het zonde van het brood dat hij moest weggooien. Samen met bierbrouwers Ad en Marjan Duurkoop maken ze nu een Blond biertje, met als belangrijkste ingrediënt: oud brood, meldt het AD.

Ander nieuws

Bij het Patisserie College vond de jaarlijkse keuring van het beste banketbakkers ijs plaats en verschillende media besteden hier aandacht aan. In het AD bakkerij Lorkeers die voor de vierde keer op rij ‘beste banketbakkersijs van Overijssel’ won. En de Castricummer gaat langs bij overall winnaar patisserie De Roset.

“Bakkerij Verkerk in De Meern is uitgeroepen tot het oudste familiebedrijf van Nederland”, meldt RPL Woerden. Het bedrijf is opgericht in het jaar 1621, toen Nederland nog de Republiek der Zever Verenigde Nederlanden heette.

 

Altijd op de hoogte blijven?