Bakkers in de media | week 1 – 2024

5 januari 2024 Marjon Besteman
Desembrood uit de Gooistreek, geen oliebollen op oudjaar en crowdfunding als reactie daarop. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Grondstoffen

Foodbusiness interviewde Lars Gierveld, eigenaar van frisdrankfabrikant Kumasi, over zijn overstap van documentairemaker naar foodproducent en zijn frisdrank gemaakt van cacaofruitsap. Cacaoboeren gooiden dit restproduct van cacao altijd weg.

Bakkers

Veel ambachtelijke specialiteiten verdwijnen uit de Gooistreek, schreef NH Nieuws. Maar grafisch ontwerper Rob Reitsma leerde een paar jaar terug desembrood bakken, en is sindsdien desembroodbakker in ’s Graveland. 

Meesterbakker Robèrt van Beckhoven uit Oisterwijk is al bijna vijf jaar ambassadeur van Kinderfonds MAMAS. Hij vertelde in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant over zijn trip naar Zuid-Afrika, waar hij bakte met vrouwen die zich ontfermen over kinderen in hun eigen omgeving.

“Deldenaren lieten zich de afgelopen jaren tijdens de jaarwisseling de oliebollen van Bakkerij Ter Avest goed smaken. Dit jaar blijft de zaak dicht. Dat heeft volgens de bakker niets te maken met het feit dat hij een rechtszaak verloor die een buurman tegen hem had aangespannen”, aldus Tubantia. Om de bakkerij een hart onder de riem te steken, startten klanten een crowdfunding, welke in korte tijd voor een grote hoeveelheid donaties zorgde, aldus De Gelderlander

Voor de horeca bakte BRO al ruim drie jaar brood, maar onlangs openden de compagnons  hun bakkerij voor consumenten aan de Wagenstraat in Den Haag. Hier verkopen ze zuurdesembrood, belegde broodjes en binnenkort patisserie, meldde Den Haag Centraal

Bakkerij Korteweg stopt na 90 jaar met hun Dordtse familiebedrijf. “Met pijn in ons hart”, vertelden de broers Dirkjan en Henk aan het AD. De hoge energiekosten deed de bakkerij de das om. Het lukte de broers niet meer om hun onderneming winstgevend te maken.

Het Parool sprak Klaas Verwijk, eigenaar van de kraam Verwijk’s Oliebollen in het winkelcentrum de Amsterdamse Poort. Zijn oliebollen worden vaak uitgeroepen tot de beste van Amsterdam. Het oliebollenbakkersgeslacht van Verwijk gaat terug tot eind negentiende eeuw, en de volgende generatie staat al klaar.

Altijd op de hoogte blijven?