Bakkers in de media | week 16-2023

21 april 2023 Charlotte Kwakkelstein

Bakkers krijgen geen lening voor verduurzamen, Silvia van Nieuwland verwacht een golf aan faillissementen bij bakkers, Nederlandse baktarwe en een suikertaks. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

Sylvia van Nieuwland, van Beko Advies, sprak met Omroep GLD over de faillissementen bij bakkers. Een half jaar geleden brachten hoge energiekosten en dure grondstoffen veel bakkers in problemen. “Ik denk dat de grote golf nog moet komen want de energiekosten zijn niet het enige”, zegt Van Nieuwland. “Ik heb nu wekelijks bakkers aan mijn bureau die failliet gaan of ermee stoppen.”

“De overheid wil dat we duurzamer worden, wij willen zelf duurzamer worden. Maar bedrijven krijgen geen lening, omdat ze slecht draaien en de banken er geen heil in zien”, vertelt bakker Wijnand Stegeman aan Omroep GLD. De grondstof- en energieprijzen zijn gestegen en de kosten terugverdienen is onmogelijk, zegt Wijnand. Hij roep de overheid en MKB Nederland op een financieringsregeling op te tuigen voor de bakkers.

De Ondernemer sprak met Monique Rab over haar twee passies: de bakkerij en het onderwijs. Ze gaf les aan toekomstige bakkers en heeft sinds 2021 haar eigen bakkerij in Vlaardingen. “Met vier gezinsleden die geen gewone bakkersproducten kunnen eten, vatte ik het plan op om te gaan bakken voor deze steeds groter wordende doelgroep”, aldus Monique.

Grondstoffen

“Twintig partijen uit de graan-, meel- en broodketen hebben de handen ineengeslagen om het aandeel Nederlandse baktarwe in ons brood sterk te vergroten”, meldt FoodBusiness. In een interview met Mirjam Kortekaas, directeur van het Nederlands Bakkerij Centrum, en André Hoogendijk, directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw, doet FoodBusiness verslag over enkele knelpunten.

Mara Werner van EenVandaag heeft een rapportage gemaakt over het invoeren van een suikertaks. Alle voor- en nadelen staan op een rij. De experts waar ze mee heeft gesproken zijn het over één ding eens: het werkt alleen als er ook genoeg andere maatregelen genomen worden.

Overig

Na het overlijden van Willem Jansen werd in 1973 de Willem Jansenstichting opgericht. Ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan heeft de stichting een expositie ingericht. Deze is volledig gewijd aan de aquarellen die zijn gemaakt voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf. De expositie is tot en met 13 mei te bezoeken bij Galerie Staphorsius, meldt De Orkaan

Trouw vroeg twee weken geleden aan haar lezers of ze het ervoor over hebben een langere afstand af te leggen voor hun favoriete bakker. Trouw plaatst vier reacties van lezers. “Elke week staat Bakkerij Raat op het biologische marktje in Heiloo met fantastisch brood, koeken, stollen en kruiers. Vaak hebben ze iets nieuws, we krijgen uitleg en proberen het uit. Je proeft de puurheid van de ingrediënten”, schreef lezer Anna Datthijn.

Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen worden een aantal havens geblokkeerd. Om de boeren in Oekraïne te helpen is het plan bedacht het graan via landen als Hongarije en Polen te exporteren naar landen in Afrika en het Midden-Oosten. Polen en Hongarije kondigen zaterdag 16 april aan de invoer van graan en ander voedsel uit Oekraïne te verbieden, meldt NU.nl.

“Nederlanders gooiden gemiddeld vorig jaar per persoon ruim 33 kilo aan voedsel weg”, meldt NPO Radio 1. Vooral brood en deegwaren worden veel weggegooid. “Dat is bijna een kilo minder dan bij de vorige meting in 2019, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. De daling stagneert wel, bij de vorige meting was de verspilling bijna 7 kilo minder geworden.”

Altijd op de hoogte blijven?