Bakkers in de media | week 14-2023

7 april 2023 Oscar van der Wijk

Een familiekroniek over drie generaties bakkers, een interview met Harry van Kraaij van Bakkerij 't Kraayennest en stijgende suikerprijzen. Wat lazen we afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.

Bakkers

’Na 127 jaar zit bakker Van Vliet ineens zonder pand door ziekenhuisopname. "Dit is mijn passie, ik kan niks anders", zegt banketbakker Bart van Vliet tegen het AD. "Het zal je maar overkomen: net voor Pasen, lig je als chocolatier in het ziekenhuis."

Bakkerij Koelman in Heemskerk bestaat 40 jaar en viert dit jubileum met een taart en eigen glossy,. "Tja, je bent bakker en je bent jarig... Dan ga je iets lekkers bakken, toch?", zegt bakker Ruben Koelman tegen het Noordhollands Dagblad.

Foodbusiness spreekt voor de rubriek foodpeople met Harry van Kraaij (55), de derde generatie die aan het roer staat bij Bakkerij 't Kraayennest, een Nijmeegs familiebedrijf met tien winkels in de regio.  "Ik blijf geloven in het bakkersvak", aldus Harry

Bakkerij van Maanen opent drie nieuwe vestigingen in Utrecht. "Wij hebben de afgelopen maanden een aantal locaties overgenomen van onze collega-bakker, Bakkerij Brokking. Zo zijn wij ook in het altijd gezellige Utrecht beland!", aldus een medewerker in het AD.

Bakkerij De Gangmaker met vestigingen in Kapelle, Yerseke, Kamperland en Kruiningen stopt ermee. "De enorm hoge energiekosten, almede de stijging van kosten van onze andere leveranciers, lonen en transport, maken het voor ons helaas niet meer rendabel om ons bedrijf voort te zetten", meldt de familie de Vlieger in PZC

Jaco Wolfert begint een nieuwe bakkerij op plek van de failliete Bakker van der Waal in Hendrik-Ido-Ambacht. "Ik voelde me aasgier, maar ze vonden het geen punt", vertelt hij aan het AD. De winkel onderging een complete metamorfose voor de opening.

Grondstoffen

Het FD meldt dat graanhandelaren Cargill en Viterra stoppen met export van graan uit Rusland. Als reactie hierop steeg de prijs voor tarwe met bijna 4%. Cargill zal vanaf juli stoppen met de export, Viterra is nog aan het uitzoeken hoe het zal vertrekken aangezien deze Rotterdamse eigenaar ook voor de helft eigenaar is van een grote Russische graanterminal.

"De suikerprijzen op de spotmarkt in Europa blijven maar stijgen door de tekorten dit seizoen’’, aldus Foodbusiness. ‘’Ook op de termijnmarkten in London en New York werden de hoogste noteringen behaald in respectievelijk tien en zes jaar.’’

Ander nieuws

In het Parool kijkt tv-criticus Han Lips naar de laatste aflevering van Taarten van Abel. Siemon de Jong stopt na 300 afleveringen uit angst om in herhaling te vervangen en dat de magie verdwijnt. "Al was die magie toch echt nog duidelijk voelbaar in de terugblik waarmee De Jongs jarenlange taartavontuur werd afgesloten", besluit Lips.

Het IJsseizoen is weer begonnen. Reden voor De Havenloods om voor de rubriek 'Vakmensen' langs te gaan bij Bakkerij van de Vrande in Ommoord. In de vitrine liggen 20 smaken ambachtelijk banketbakkersijs. Naast bekende smaken als pistache en aardbei, maakt de bakker ook kaneelkrakelingenijs, boterkoekijs en marsepein ijs.

RTV Noord geeft aan dat de gemeente Groningen zich gaat buigen over de openingstijden van winkels op zondagochtend. De oorzaak is 'Bakkers-gate'. De ophef rondom Broodje van Eigen Deeg, die zeven jaar lang tegen de regels in open was op zondagochtend. 

‘’Bianca Bartels (54), nazaat van heel veel bakkers, schreef het boek Brood op de plank, een familiekroniek van drie generaties warme bakkers. Ze bakt weliswaar niet zelf, maar haar liefde voor brood en ambacht is groot’’, zo meldt Trouw.

Altijd op de hoogte blijven?