Bakkerij Vreugdenhil winnaar BakkersVakWedstrijden 2021

BakkersVakWedstrijden 2021_foto Piet Haaksma

Foto: Piet Haaksma. Op de foto staat het team van Bakkerij Oonk, winnaar van de Banket TopVijf.

Het team van Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk won 10 november de BakkersVakWedstrijden en mag zich de beste brood-, koek- en banketbakker BakkersVakWedstrijden 2021 noemen. “Het is niet te geloven! Wat zijn we ontzettend blij! Wat hebben we een topteam! Wat een bekroning op ons werk!”, reageert de bakker op Facebook.

Voorafgaand aan de wedstrijd keurden 32 juryleden alle ingezonden producten. Voor de kampioensbokaal waren dit speculaas met amandelen, een themataartje Kerst, een chocoladecake, een ontbijtkoek met zuidvruchten, een weihnachtsstol, vruchtenbollen en een busbrood licht meergranen.

Winnaars

Naast Bakkerij Vreugdenhil waren er ook nog andere winnaars. Bakkerij Oonk uit Enschede won de Banketbakkers TopVijf. Voor deze categorie keurde de jury gevuld speculaas, vormbonbons en een crème mokkataart.

Gejuich ging op toen Bakkerij Oonk uit de envelop kwam als winnaar van de Banket TopVijf. De bakkerij was met vijf man vertegenwoordigd in de zaal en Niels Huuskes kreeg op het podium de trofee overhandigd. “We hebben al vaker met losse onderdelen meegedaan”, vertelt hij, “en ook wel eens een tweede of derde prijs gewonnen. Maar we zijn nog nooit als eerste geëindigd. Dit jaar deden we voor het eerst mee met de Banket Topvijf en dat we nu winnen is geweldig.”

Ruben Slagter mag zich Talent van het Jaar noemen. Vlechtbroodjes, een assortiment kleine roomboterkoekjes en croissants waren de producten die voor deze categorie gekeurd werden. En de trofee voor het 'sierstuk thema kerst' ging ook naar Bakkerij Oonk. “Natuurlijk gaan we deze in de winkel zetten”, liet Debbie Nuis weten toen zij de trofee in ontvangst mocht nemen. En ze doelde daarmee niet alleen op de trofee maar ook op het showstuk zelf: de kerstboom die ze samen met collega’s André Duinmaayer en Roy Kuilderd maakte. “Ik heb er zoveel plezier aan gehad om te maken, dit is echt mijn ding”, vertelt ze op het podium. En het bijzondere is: ze doet het nog niet eens zo lang. “Ik werk nu een jaar of vier in de bakkerij”, vertelt Debbie na afloop van de prijsuitreiking. “In totaal werk ik al 23 jaar bij Oonk, maar ik deed voorheen de afwas”, 

Prijsuitreiking

“Het aantal deelnemers aan de BakkersVakWedstrijden was iets minder dan voorgaande jaren”, vertelt voorzitter Eildert Kielman. “Oorzaken daarvoor zijn de problemen waarmee bakkers te kampen hebben door corona en personeelstekorten. Er was een select gezelschap aanwezig bij de prijsuitreiking in het Fries Congrescentrum in Drachten. Een bewuste keuze van het bestuur om niet honderden bezoekers toe te laten, zoals dat bij voorgaande edities wel het geval was.  Hopelijk kan dat volgend jaar wel weer. Maar we wilden het risico beperken dat bezoekers besmet zouden raken met het corona-virus. Zelfs al werd de QR-code van iedereen die in het Fries Congrescentrum aanwezig was, gecontroleerd. Met honderden mensen in een zaal loop je op dit moment dat risico nu eenmaal. We zijn blij dat de wedstrijden dit jaar wel door konden gaan, ook dankzij de inzet en medewerking van heel veel vrijwilligers en onze sponsors.”

Belangstellenden konden de prijsuitreiking online volgen via een livestream. De gastheer was Hanno Spanninga van FoodResult. Hij sprak met de voorzitter van BakkersVakWedstrijden Eildert Kielman en de Permanente Wedstrijd Commissie Martin Baks, Nico Bloem en Wietse Schiere de bijzonderheden van de keuring en de producten. Een aantal prijswinnaars was woensdagmorgen uitgenodigd om naar Drachten te komen, waar zij hun prijs of prijzen in ontvangst namen. De overige prijswinnaars kunnen een dezer dagen bezoek verwachten van de sponsoren van BakkersVakWedstrijden, die de prijzen bij de bakkers gaan uitreiken.

Uitslag belangrijkste onderdelen BakkersVakWedstrijden 2021

Top Tien: Kampioen BakkersVakWedstrijden

 1. Team Vreugdenhil van Bakkerij Vreugdenhil - Maasdijk
 2. Team Nollen van Bakkerij Nollen - Hengevelde
 3. Jacob Heemstra van Echte Bakker Piet Haaksma - Sneek
 4. Team Prins van Bakker Prins - Scheemda
 5. Team Timmer van Echte Bakker Timmer - Gasselte
 6. Ruben Slagter van Echte Bakker Slagter - Coevorden
 7. Team Braaksma van Ambachtelijke Bakkerij Braaksma - Oentsjerk
 8. Team Twijnstra van Echte Bakker Twijnstra - Oudemirdum
 9. Anouk Terpstra van Bakkerij Terpstra - Gorssel 

Banketbakkers TopVijf:

 1. Team Oonk van Bakkerij Oonk - Enschede
 2. Marten Boonstra van Bakkerij Marten Boonstra - Akkrum
 3. Team Nollen van Bakkerij Nollen - Hengevelde
 4. Giel Vermeulen van Vermeulen & Den Otter - Heusden 

Talent van het jaar:

 1. Ruben Slagter van Echte Bakker Slagter - Coevorden
 2. Aisha van Triest van Dorpsbakker Middelhuis - Haaksbergen
 3. Zoë Plat van Broodje van eigen deeg - Groningen
 4. Melissa de Vries van Bakkerij Hamersma - Grootegast
 5. Wouter Nieuwenhuis van Bakkerij Boogaard - Blesdijke 

De volledige uitslagen van de BakkersVakWedstrijden zijn te vinden op de website van de stichting.

Interviews met de winnaars kunt u de komende tijd lezen in verschillende edities van Bakkers in bedrijf. We beginnen met een artikel over Bakkerij Oonk in nummer 10 (17 december op de mat).

Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af

Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.