Aspirant meesters zijn klaar voor het praktijkexamen

26 april 2022 Jorien Tromp

Op 2, 3 en 4 mei vinden de praktijkexamens voor de titels Meester Patissier en Meester Boulanger plaats. De aspirant meesters leggen de laatste hand aan de voorbereidingen.

De examens voor de Meestertitels vinden normaal gesproken eens in de drie jaar plaats. Vanwege corona werden de examens tot dit jaar uitgesteld. Het praktijkexamen vindt plaats op het Summa College in Eindhoven, waar Reindert Hameeteman en Bas Gommans het meesterexamen Boulanger afleggen. Menno Spataro en Hans-Peter Winter gaan op voor de titel Meester Patissier.

Kroon op het werk

Bas Gommans legt volgende week het examen af voor Meester Boulanger. Hij heeft al veel trainingsuren in het traject zitten, want er moeten in twee en een halve dag zestien producten gemaakt worden. Hij kijkt uit naar het examen en verwacht dat alles goed gaat, vertelt hij. “Alles dat ik maak is ruim voldoende. Ook zitten er pareltjes tussen waarvan ik weet dat ik er veel punten voor kan krijgen.”

Met de deelname voor de hoogst haalbare titel wil Bas het beste uit zichzelf halen. “Ik heb een drive om mezelf steeds te overtreffen.” Als lid van het Echte Bakkersgilde behaalde hij al alle andere mogelijke prijzen. Zo werd hij twee keer benoemd tot Beste Echte Bakker van Nederland. “Dat was een teamprestatie, waar ik ontzettend trots op ben. Het examen afleggen wil ik voor mijzelf doen. Ik zie het als een kroon op mijn werk.”

De voorbereidingen zijn achter de rug. Bas is alleen nog de laatste details aan het finetunen. “Ik loop alles na, zoals de gewichten. Ik weet dat ze daar streng naar kijken.” Komend weekend pakt hij al zijn benodigde spullen in, om ze daarna weer uit- en nog eens in te pakken. “Op die manier weet ik zeker dat ik niets ben vergeten.”

Het vak uitdragen

Hans-Peter Winter heeft alle vertrouwen in zijn praktijkexamen voor Meester Patissier. Daarnaast heeft hij er ook enorm veel zin in, laat hij weten. “Sinds januari ben ik er elke dag mee bezig geweest en besteedde ik er zo’n 20 uur per week aan. Je leert veel nieuwe dingen van.”  

Tien jaar geleden vroeg Robèrt van Beckhoven al aan Hans-Peter of hij mee wilde doen. Destijds had hij het daar nog te druk voor, maar toen hij afgelopen najaar de drie Meester Patissiers zag vertellen bij Jinek, begon het weer te kriebelen. “Met mijn deelname wil ik het vak uitdragen en laten zien hoeveel creativiteit je erin kwijt kan. En ik doe het voor de jeugd: om aan jongeren te laten zien hoe mooi dit vak is.”

Altijd op de hoogte blijven?