Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

Bakkerij brood (unsplash)

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) pleit voor een noodoplossing om de energielasten van de ambachtelijke bakker direct te verlagen. Al sinds eind augustus luiden ambachtelijke bakkers de noodklok: de energielasten zijn niet meer te betalen. Inmiddels heeft de regering – na Prinsjesdag - aangegeven met een oplossing te komen, niet alleen voor consumenten maar ook voor bedrijven die gedupeerd worden. 

Die hulp laat op zich wachten omdat uitvoering complex lijkt. Omdat energiemaatschappijen de tarieven al verhoogd hebben, en dat blijven doen, groeit de groep ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

De NBOV pleit daarom voor een noodoplossing: bevries acuut de facturen. Stel een acceptabel tarief vast voor bedrijven en indien nodig een compensatieregeling voor energiebedrijven. In de tussentijd kan een acceptabele oplossing worden gevonden die werkbaar en uitvoerbaar is en hulp biedt aan bedrijven die daarvoor in aanmerking moeten komen: de energie intensieve bedrijven die door de energielasten in de problemen zijn geraakt of binnenkort komen en voor wie geen andere reële oplossing voorhanden is.

Dossiers
Lees ook
‘Neem de tijd om een bedrijf te leren kennen’

‘Neem de tijd om een bedrijf te leren kennen’

Een eigen bakkerij was voor Niels van der Wal altijd al een droom. In april namen hij en zijn vrouw Annefrouke Echte Bakker Nico en Aeltsje de Groot in Stiens over. De startende ondernemer deelt zijn ervaringen en geeft tips.

‘Krampachtig vasthouden wat je hebt, beperkt je in je ondernemerschap’

‘Krampachtig vasthouden wat je hebt, beperkt je in je ondernemerschap’

Blik op de toekomst, daar ging het om bij de bijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij. Het businessmodel van de bakkerij vergt aanpassing aan de nieuwe economische werkelijkheid. Bakker en ondernemer Jan Aart Schuld en akkerbouwer Cornelis Mosselman helpen je op weg.

Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag

Drempel voor TEK-regeling gaat omlaag

Het kabinet verlaagt de drempel voor mkb-bedrijven om in aanmerking te komen voor energiecompensatie. De hoogte van de energiekosten moet nu minimaal overeenkomen met 7% van de omzet. Voorheen was dit 12,5%, wat voor de meeste mkb-bedrijven geen haalbare drempel was.

Altijd op de hoogte blijven?

 

Abonneer
 

of

Meld je aan voor de nieuwsbrief