Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

Bakkerij brood (unsplash)

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) pleit voor een noodoplossing om de energielasten van de ambachtelijke bakker direct te verlagen. Al sinds eind augustus luiden ambachtelijke bakkers de noodklok: de energielasten zijn niet meer te betalen. Inmiddels heeft de regering – na Prinsjesdag - aangegeven met een oplossing te komen, niet alleen voor consumenten maar ook voor bedrijven die gedupeerd worden. 

Die hulp laat op zich wachten omdat uitvoering complex lijkt. Omdat energiemaatschappijen de tarieven al verhoogd hebben, en dat blijven doen, groeit de groep ondernemers die het hoofd niet meer boven water kunnen houden.

De NBOV pleit daarom voor een noodoplossing: bevries acuut de facturen. Stel een acceptabel tarief vast voor bedrijven en indien nodig een compensatieregeling voor energiebedrijven. In de tussentijd kan een acceptabele oplossing worden gevonden die werkbaar en uitvoerbaar is en hulp biedt aan bedrijven die daarvoor in aanmerking moeten komen: de energie intensieve bedrijven die door de energielasten in de problemen zijn geraakt of binnenkort komen en voor wie geen andere reële oplossing voorhanden is.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Column | Scherp blijven

Column | Scherp blijven

Als we de vele, inclusief onze, voorspellingen moesten geloven dan zat onze branche nu in extreem zwaar weer. Energierekeningen die niet te betalen waren, restaurants waar we aan leveren die zouden omvallen met als gevolg dat veel bakkerijen ook zouden omvallen. We kregen zelfs een TEK-regeling mochten de energiekosten niet meer te betalen zijn. Buiten...

Help123 ondersteunt ondernemers met bhv-plan

Help123 ondersteunt ondernemers met bhv-plan

Ondernemers kunnen met de tool Help123 voldoen aan de wettelijke regels voor bedrijfshulpverlening (bhv). De tool zorgt ervoor dat het bhv-plan op orde is en blijft, en dat medewerkers op de hoogte zijn van de bhv-afspraken.

Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Minister Adriaansens bij De Ondernemer Kiest Live: ‘Er blijft altijd ondernemersrisico’

Naar aanleiding van de verkiezingen was Micky Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, te gast bij De Ondernemer Kiest Live. Ze sprak hier onder meer over de TEK-regeling, die in het leven is geroepen om ondernemers een compensatie te geven bij hoge energiekosten.