‘Alles wat met brood te maken heeft, vinden we leuk’

15 november 2022 Michelle de Koning

Nederlands kampioen broodbakken Echte Bakker Herman Schepers

Het weekend voor de BakkersVakWedstrijden haalde Roy Schepers samen met zijn vader Herman nog een nacht door om alle producten die hij dinsdag 8 november in moest leveren precies naar wens te krijgen. En daar plukte hij de vruchten van: Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen werd bij de BakkersVakWedstrijden in Heerenveen Nederlands kampioen broodbakken.

“We werken het hele jaar door aan verbetering van onze producten, maar zo vlak voor de wedstrijden was ik toch over sommige zaken nog niet helemaal tevreden”, vertelt Roy. “Dus heb ik het weekend voor de wedstrijd nog doorgehaald met mijn vader”, lacht hij met de bokaal in handen. Op het podium tijdens de uitreiking zei hij het ook al: Ik ben erg fanatiek, ik doe er alles voor wat nodig is.” Roys ouders, ook op podium, knikten instemmend, zo kennen zij hun zoon. Vader Herman Schepers weet trouwens als geen ander wat je ervoor moet doen, want hij werd in 2017 kampioen. “Toen was het vooral mijn vader en werkte ik daaraan mee, nu is het ook 80-20 maar dan omgekeerd”, vertelt Roy over het verschil met vijf jaar geleden.

Roy werkte dus op de valreep nog aan wat producten die hij op dinsdag moest inleveren. “Ik vond de croissants nog slecht en ook het kleinbrood was nog niet goed. Om dat te verbeteren maakten we veel verschillende kleine deegjes en veranderen we steeds iets. Net zolang tot we tevreden waren.” En dat hem dat dan het weekend kost, daar zit hij niet mee. “Alles wat met brood te maken heeft, vinden we leuk. Dat is echt ons ding.”

Echte bakker Herman Schepers is de eerste Nederlands Kampioen broodbakken. De bakkerij behaalde deze titel met een score van met 484 punten voor de producten: zachte witten bollen, croissants, volkorenbusbrood, weihnachtsstol, ciabatta en desemvloerbrood. Met hun witte kadetten, gevuld brood, ciabatta, croissants en taaitaai sleepte de bakkerij ook nog vijf wisseltrofeeën in de wacht.

Eerste Nederlandse kampioenschappen

Tijdens de BakkersVakWedstrijden stonden dit jaar voor het eerst drie nationale titels op het spel. Bakkerij Marten Boonstra uit Akkrum werd Nederlands kampioen banketbakken, Echte Bakker Herman Schepers uit Sleen mag zich Nederlands kampioen broodbakken noemen en Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk nam de titel Nederlands kampioen koekbakken mee naar huis.

De volledige uitslagen van de BakkersVakWedstrijden staan op de website van de stichting BakkersVakWedstrijden.

Altijd op de hoogte blijven?