Volop stagekansen voor bakkers

Martien Verheijen

Toegegeven, het is een pittige klus, het regelen van stages voor onze studenten. Gelukkig hebben we na twintig jaar de nodige ervaring. En een landelijk netwerk om uit te putten.

Een deel van onze 220 studenten doet vanzelfsprekend ervaring op in Zuidoost-Brabant, maar ook in ‘verre oorden’ als Noordwijk aan Zee en Vaals. Dit komt doordat onze studenten van de zogeheten kopopleidingen niet allemaal in onze regio terecht kunnen.

Dat is geen probleem. Andere brood- en banketopleidingen in den lande kunnen het goed hebben als onze studenten opduiken in ‘hun’ werkgebied.

Daar komt natuurlijk bij dat onze studenten niet alleen bij ambachtelijke bakkers en patissiers aan de slag gaan. Ze doen ook ervaring op in chocolaterieën, ijssalons, en horeca. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voort zal zetten.

Vroeger moesten onze studenten zelf erkende leerbedrijven bellen voor een stageplek. Maar die vakmensen zitten helemaal niet te wachten op een reeks telefoontjes van al dan niet leergierige studenten. Dus doen wij het. We laten de stagiairs van onze bol-opleidingen een voorkeursformulier invullen. En dan matchen wij de student met een passende werkplek. Wij hebben ondertussen een goed idee welk profiel bij een bepaalde zaak past. En vaak lukt het om rekening te houden met de wensen van de student. Sterker nog, waar je over andere sectoren leest dat er amper stageplekken zijn, lukt het ons met de nodige inzet studenten aan een mooie plek te helpen.

En dat vind ik ook zo leuk aan ons vak: het positieve overheerst.

 

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook

Nieuwe directeur Bakery Institute

ZAANDAM -  Tamara Hoogerwaard is per 1 december aangetrden als nieuwe directeur van Bakery Institute The Netherlands BV. Zij volgt Vicky Littlejohn en Jaco Schippers op. Hoogerwaard is opleidingskundige en was hiervoor werkzaam bij Savant Learning Partners waar zij leertrajecten ontwikkelde voor verschillende doelgroepen en organisaties zoals ING, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst. Hoogerwaard was eerder bestuurslid binnen Bakery Institute en pakte met het docententeam verschillende opleidingskundige projecten op. Ze heeft veel kennis op het gebied van leren en beschikt hierin over een uitgebreid...

Video: nieuwe baklokalen ROC Zadkine

ROTTERDAM - Om bakkerijleerlingen in welke bakkerij dan ook nooit meer voor verrassingen te laten staan, zijn de drie compleet verbouwde baklokalen van ROC Zadkine in Rotterdam zeer volledig ingericht met hypermoderne apparatuur. Een winkel met chocolaterie en ijsbereiding maken het af. “Brood en banket zijn het visitekaartje van onze school geworden”, concludeert docent Piet Gravemaker trots. Lees het hele artikel in editie 10 van Bakkers in bedrijf, 16 december op de mat. En bekijk hier alvast de video.   https://vimeo.com/193671046