Opvolging

Opvolging

Ik lig in de tuin te genieten op de bank. Van de zomeravond. Van mooi weer. Tegen de regen aan en toch droog. Een boom ruist. Een vogel fluit. Een veldmuisje trippelt. Nou ja, eigenlijk rent het.

In de hele hoogte glinstert een vliegtuig. Ik denk aan de MH17. Aan Tijn. Kleine Tijn. En aan zoveel anderen. Te vaak jong. Mensen, die ik niet kende. Tot het noodlot hun trof. Ik denk aan al die mensen, die in groot verdriet achterbleven.

Als vanzelf overdenk ik mijn leven. Aan hoe ik in de bakkerijsector terechtkwam. Aan wat de bakkerij me allemaal heeft gebracht. Aan hoe dankbaar ik ervoor ben. Ik voel me thuis tussen de bakkers, de leveranciers en al die anderen met dat ene; dat ene dat ons bindt.

Ik denk ook aan hoe kwetsbaar we zijn. Aan die bakker 30 jaar geleden uit een Fries dorpje. Zijn lichaam was op. Zijn huwelijk ook. Omdat hij altijd maar werkte. Ook zijn appeltje voor de dorst was vrij snel op. Want er was niemand, die zijn bedrijf overnam.

Deze ondernemer en vele anderen, eigenlijk juist al die gezònde MKB-bedrijven, zijn voor mij de reden om samen met bakkerijopvolgersgezocht.nl en Bakkers in bedrijf rondetafelgesprekken te organiseren over bedrijfsopvolging.

Want doe alleen, wat alleen kan. Doe samen, wat samen meer oplevert dan alleen. Dat laatste geldt zeker voor dit onderwerp. Mijn doel? Tot een gezamenlijke, MKB-brede aanpak komen. Zodat we vissen in een vollere vijver. Want van vissen in dezelfde, bijna lege vijver wordt niemand wijzer. Al hebben factory outlets, blijkt uit onderzoek van INretail, dat nog niet door.

Ik heb veel om de bakkerij dankbaar te zijn. Veel om van te genieten. Dat wil ik nog graag lang doen. Net als liggen in de tuin, trouwens.

  • Met zomerse groet,
  • Hanno Spanninga

Bron foto: pinterest.com

Lees ook
‘Mijn Digitale Zaak’ helpt retailers in het mkb digitaliseren

‘Mijn Digitale Zaak’ helpt retailers in het mkb digitaliseren

Veel ondernemers zijn bezig met digitalisering. Daarom ging eind juni ‘Mijn Digitale Zaak’ van start. Met dit initiatief kunnen mkb-ondernemers met 2 tot en met 50 werknemers aan de slag met verdere digitalisering van de bedrijfsvoering.

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

De menselijke maat terug!

De menselijke maat terug!

In ons dagelijks werk zien we ondernemers in de ambachtelijke bakkerijsector op vele fronten worstelen met regeldruk. Regelmatig wordt onze hulp ingeroepen om mee te kijken, te denken of te zoeken naar een oplossing.