Mkb minder bezig met verduurzaming

27 februari 2024

Banken melden dat het midden en kleinbedrijf (mkb) minder bezig is met verduurzaming van grote ondernemingen. Wouter Scheepens van MVO Nederland reageert hierop met het bericht ‘Mkb zal alleen verduurzamen als duurzaamheid een lonende businesscase wordt’.

Door onmacht en onwil raakt het mkb achterop met verduurzaming. Verduurzaming wordt veel te vaak gezien als een administratieve last waar het mkb weinig capaciteit voor heeft. Maar het is breder dan dat: het gaat om niet-financiële waarden de kern maken van de bedrijfsvoering.

Ondernemers zouden veel meer toe moeten kunnen komen aan de kansen die deze brede verduurzaming biedt. Duurzame ondernemers spelen dan immers beter in op de veranderende vraag in de markt, werken aan hun eigen toekomstbestendigheid, en hebben tegelijkertijd minder moeite met het voldoen aan rapportage-eisen.

Maar ook de overheid heeft een rol te spelen. Op dit moment zijn veel regelingen en subsidies gericht op één onderdeel van verduurzaming. Mkb’ers moeten dus breder geactiveerd worden op het belang van duurzaam ondernemen. En practice what you preach: de overheid is de grootste inkoper van het land en koopt vaak in bij het mkb. Als het zelf duurzaam inkoopt, jaagt het de verduurzaming van het mkb alleen maar verder aan.

Altijd op de hoogte blijven?