Opvolging

Opvolging

Ik lig in de tuin te genieten op de bank. Van de zomeravond. Van mooi weer. Tegen de regen aan en toch droog. Een boom ruist. Een vogel fluit. Een veldmuisje trippelt. Nou ja, eigenlijk rent het.

In de hele hoogte glinstert een vliegtuig. Ik denk aan de MH17. Aan Tijn. Kleine Tijn. En aan zoveel anderen. Te vaak jong. Mensen, die ik niet kende. Tot het noodlot hun trof. Ik denk aan al die mensen, die in groot verdriet achterbleven.

Als vanzelf overdenk ik mijn leven. Aan hoe ik in de bakkerijsector terechtkwam. Aan wat de bakkerij me allemaal heeft gebracht. Aan hoe dankbaar ik ervoor ben. Ik voel me thuis tussen de bakkers, de leveranciers en al die anderen met dat ene; dat ene dat ons bindt.

Ik denk ook aan hoe kwetsbaar we zijn. Aan die bakker 30 jaar geleden uit een Fries dorpje. Zijn lichaam was op. Zijn huwelijk ook. Omdat hij altijd maar werkte. Ook zijn appeltje voor de dorst was vrij snel op. Want er was niemand, die zijn bedrijf overnam.

Deze ondernemer en vele anderen, eigenlijk juist al die gezònde MKB-bedrijven, zijn voor mij de reden om samen met bakkerijopvolgersgezocht.nl en Bakkers in bedrijf rondetafelgesprekken te organiseren over bedrijfsopvolging.

Want doe alleen, wat alleen kan. Doe samen, wat samen meer oplevert dan alleen. Dat laatste geldt zeker voor dit onderwerp. Mijn doel? Tot een gezamenlijke, MKB-brede aanpak komen. Zodat we vissen in een vollere vijver. Want van vissen in dezelfde, bijna lege vijver wordt niemand wijzer. Al hebben factory outlets, blijkt uit onderzoek van INretail, dat nog niet door.

Ik heb veel om de bakkerij dankbaar te zijn. Veel om van te genieten. Dat wil ik nog graag lang doen. Net als liggen in de tuin, trouwens.

  • Met zomerse groet,
  • Hanno Spanninga

Bron foto: pinterest.com

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Branche helpt met opvolging

Branche helpt met opvolging

Door de vergrijzing krijgt de ambachtelijke bakkerijbranche in toenemende mate te maken met opvolgingsproblemen. Steeds vaker vinden bedrijven die te koop staan geen geschikte opvolger, en dat is zorgelijk, zegt Martijn Verkerk, projectcoördinator van Bedrijfsopvolging Bakkerij. “Het is belangrijk dat er meer geïnteresseerden instromen die op korte...

Bedrijfsopvolging & fiscus

Bedrijfsopvolging & fiscus

In de bakkerijsector blijft bedrijfsopvolging een actueel thema, waarover veel bakkers vroeg of laat moeten nadenken. Vaak is opvolging in de familie of door een werknemer een goede optie, waarbij vaak niet de hoofdprijs wordt gevraagd. Om te voorkomen dat de fiscus stelt dat er sprake is van schenking, wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling...

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

Mkb-bedrijven kunnen zich aanmelden voor KVK Innovatie Top 100

De inschrijving voor de zestiende editie van de KVK Innovatie Top 100 is geopend. De Kamer van Koophandel (KVK) roept alle innovatieve ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf in Nederland op om mee te doen. Inschrijven kan tot en met 9 juli 2021.