Levensles

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 De afgelopen weken heb ik door Vietnam gereisd. Een land dat mij al lang fascineert om zijn natuur, cultuur en om de mensen zelf. Toen ik daar net aankwam, werd het land geteisterd door slagregens als gevolg van de overrazende tyfoon Damrey. Zelfs de media in Nederland maakten er melding van. Als gevolg daarvan werd ik weer door bezorgde vrienden en familie gebeld of geappt, met de vraag of ik het wel goed maakte daar.

De tyfoon veroorzaakte veel schade aan de infrastructuur. Maar wat mij opviel, was de veerkracht en flexibiliteit van de mensen. Op plaatsen waar enkele dagen geleden 2,5 meter water had gestaan, hernam het openbare leven zich weer snel en de bevolking wilde niet te lang blijven ‘zeuren’ over wat hen was overkomen. Ook ondernemerschap, lef en initiatief heb ik daar gevoeld onder de mensen.

In de afgelopen decennia heeft Vietnam zich ontwikkeld van een ‘land uit de geschiedenisboeken’ tot een land met de grootste economische groei en bloei in de regio. Zoals de historie ons in de afgelopen jaren heeft geleerd, is het land in staat geweest zichzelf fantastisch te herpakken.

Ook op ons vakgebied heb ik mooie dingen gezien. Zo heb ik een bezoek gebracht aan de fabriek van Dobla, zo’n 100 km ten zuidoosten van Ho Chi Minh-stad (het vroegere Saigon). Een prachtige productielocatie van waaruit handgemaakte chocoladedecoraties worden geleverd aan o.a. patissiers, bakkerijen, hotels en supermarkten in Azië.

In Vietnam heb ik ideeën opgedaan die ook zeker in Nederland toepasbaar zijn. Het bezoek aan ‘een andere wereld’ vind ik daarom altijd heel verfrissend. Dat hoeft trouwens niet per definitie heel ver weg te zijn. Voor het opdoen van nieuwe ideeën, waar dan ook, is het ervoor open staan de belangrijkste impuls. Om vervolgens ‘gelouterd’ thuis te komen en weer vol elan aan de slag te gaan. Een levensles die ik altijd heb gekoesterd.

U gaat nu een drukke periode tegemoet. Denk in januari, als u meer tijd heeft, ook eens aan deze levensles in uw eigen voordeel. Ik wens u fijne feestdagen.

Dossiers
Lees ook
ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

ABN AMRO: Herstel economie staat haaks op welzijn van werknemer

De economische groei in combinatie met het personeelstekort heeft een negatief effect op de werknemer. De werkdruk is gestegen, burn-out klachten liggen weer op het niveau van vóór corona en de loonkloof tussen werkvloer en de top neemt toe.

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Toename bakkers, viswinkels en slagerijen in 2021

Het afgelopen jaar is het aantal winkels voor het eerst sinds 2010 toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Er zijn vooral winkels die voedingsmiddelen verkopen bijgekomen, zoals supermarkten, (banket)bakers, slijterijen en viswinkels.

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Bakker blijft populair na coronacrisis, omzetgroei supermarkten neemt af

Twee jaar na het begin van de coronacrisis, neemt de omzet van bakkers nog steeds toe, schrijft Nu.nl naar aanleiding van cijfers van marktonderzoeker GfK. Bij supermarkten, boeren en andere speciaalzaken is de groei eruit.