Ik wens je veel personeel

19 april 2022 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

Je leest het steeds vaker en ik krijg er ook steeds vaker vragen over: collega­bakkers die achter elkaars personeel aan zitten. De frustraties lijken bovendien steeds groter te worden: “Kunnen we het niet verbieden of zo?” In mijn eigen bedrijf merk ik het ook. Meer dan anders worden medewerkers gepolst om bij een andere bakker te gaan werken. En dan betwijfel ik nog of ik het altijd te horen krijg.

Als ik het hoor, gaan mijn haren even overeind staan. Aan de ene kant is er de ergernis dat mijn medewerkers worden benaderd door een collega; en aan de andere kant besef ik hoe hard ik ze nu zelf nodig heb en vraag ik me af wat ik moet doen als ze wel weggaan. De laatste keer was de reactie van mijn bakker gelukkig dat hij het elders toch niet beter kon krijgen, en dan gaat het niet eens om het geld.

Als NBOV kunnen we hier natuurlijk niets aan doen. We kunnen het niet verbieden en de vraag is überhaupt of je dit ook moet willen. De bal ligt daarom bij de werkgever. Heb jij je omstandigheden zo op orde dat je medewerkers helemaal niet naar een collega­bakker willen? Hebben ze voldoende toekomstperspectief? Kunnen ze nog genoeg bij je leren? Krijgen ze waar ze volgens de cao recht op hebben?

De cao is niet het meest eenvoudige document en je moet het personeelsbeleid naast al je andere werkzaamheden doen. Bij de NBOV helpen we je daar uiteraard graag mee. Als je vragen hebt over personeel of de cao ­ of eens wilt sparren ­ bel gerust. Ook als je met zij­instromers bezig bent en er niet goed uitkomt. Ondertussen proberen wij de cao steeds makkelijker leesbaar te maken. Dat gaat helaas niet altijd zo snel als we zouden willen, maar niettemin worden daarin goede stappen gezet. Ook werkt Bakkracht aan het imago van en de instroom in de branche. De effecten daarvan merken we natuurlijk niet meteen morgenochtend. Bekijk daarom ook wat je zelf kunt doen en vraag de NBOV zo nodig om advies.

__

Arend Kisteman
Voorzitter NBOV

Altijd op de hoogte blijven?