Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne

  • Het is verplicht om zelfs lichte gezondheidsklachten te melden bij de leidinggevende en in overleg te bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Koorts melden bij leidinggevende en thuisblijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmettingsgel gebruiken.
  • Na aanraken van het hoofd tussentijds handen met alcoholgel ontsmetten.

Reinigen en ontsmetten

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van het gebruikte middel.

Productie en verkoop

  • Houd altijd 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden.
  • Zorg bij productie en in de winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • Vergroot de afstand tussen onverpakte eindproducten en klant tot 1,5 meter.
  • Stop de mogelijkheid van zelfbediening. Dus: alles aanreiken!
  • Geen producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes.
  • Pinautomaat en deurklinken minimaal elk half uur afnemen met ontsmettingsspray.

 Transport

  • In overleg met afnemers producten afleveren bij de deur (locatie niet betreden).
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Laat chauffeurs eindproducten niet aanraken (of ze moeten handschoenen dragen).
  • Geef chauffeurs alcoholgel om tussentijds de handen extra te ontsmetten.

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen (adviseur van FoodBase) helpen ondernemers binnen de voedingsindustrie bij hygiënevraagstukken rondom corona. Heeft u een vraag voor deze rubriek Vraagbaak? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Wat kan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf voor bakkers betekenen tijdens de coronacrisis?

Wat kan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf voor bakkers betekenen tijdens de coronacrisis?

Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf deed eerder de oproep om mee te denken over nieuwe projecten voor de bakkerijbranche, of daarvoor ideeën aan te dragen. Deze oproep werd uitgebreid met de vraag wat het fonds in deze coronacrisis kan betekenen voor zwaar getroffen bakkersbedrijven. Het bestuur lastte daarom op 28 april 2020 een extra vergadering in om...

Fiscale grondstofvervangers

Fiscale grondstofvervangers

Het thema van deze maand is ‘grondstoffen’. Grondstoffen zijn de basis voor het eindproduct. De belangrijkste ‘grondstof’ voor de onderneming is de ondernemer.

Een crisis biedt ook kansen

Een crisis biedt ook kansen

In het Chinees bestaat het woord ‘crisis’ uit twee karakters. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden. Een mooie link naar de situatie waarin we ons op dit moment bevinden.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...