Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne

  • Het is verplicht om zelfs lichte gezondheidsklachten te melden bij de leidinggevende en in overleg te bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Koorts melden bij leidinggevende en thuisblijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmettingsgel gebruiken.
  • Na aanraken van het hoofd tussentijds handen met alcoholgel ontsmetten.

Reinigen en ontsmetten

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van het gebruikte middel.

Productie en verkoop

  • Houd altijd 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden.
  • Zorg bij productie en in de winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • Vergroot de afstand tussen onverpakte eindproducten en klant tot 1,5 meter.
  • Stop de mogelijkheid van zelfbediening. Dus: alles aanreiken!
  • Geen producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes.
  • Pinautomaat en deurklinken minimaal elk half uur afnemen met ontsmettingsspray.

 Transport

  • In overleg met afnemers producten afleveren bij de deur (locatie niet betreden).
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Laat chauffeurs eindproducten niet aanraken (of ze moeten handschoenen dragen).
  • Geef chauffeurs alcoholgel om tussentijds de handen extra te ontsmetten.

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen (adviseur van FoodBase) helpen ondernemers binnen de voedingsindustrie bij hygiënevraagstukken rondom corona. Heeft u een vraag voor deze rubriek Vraagbaak? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen tien weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker kregen.

NK Jeugd Vakwedstrijden 2020 gaat niet door

NK Jeugd Vakwedstrijden 2020 gaat niet door

Op 15 april zou de finale van de Jeugd Vakwedstrijden 2020 plaatsvinden, maar de corona-uitbraak gooide roet in het eten. Het dagelijks bestuur van de Stichting Jeugd Vakwedstrijden hoopte de finale later in het jaar in te halen, maar heeft nu toch besloten dat de wedstrijd definitief niet door gaat.

Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

Uitstekende score IJscentrum bij eerste HACCP-inspectie

De eerste HACCP-inspectie op de nieuwe locatie van het IJscentrum, de Food Innovation Academy in Vlaardingen, zit erop. Op woensdag 27 mei deelden de cursisten aan de cursus IJsbereider het lokaal met een inspecteur van Houwers Groep. De ruimte werd onder de loep genomen, maar ook docent en cursisten moesten paraat staan voor vragen. Met een score van...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...