Industrieel Ambachtelijk

18 juli 2023 Partner content Romias Robotics

BEDRIJFSINFORMATIE | Investeren in de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van medewerkers is tegenwoordig voor vele bakkers een steeds belangrijkere factor. Dit doen ze door het fysiek zware, repeterende werk van de ambachtelijke bakkers over te laten nemen door robots.

Klaar voor de toekomst

Brouwer Oventechniek, toonaangevende leverancier van ovens en aanverwante producten voor de bakkerij-industrie, zag dat klanten steeds meer behoefte hadden aan geautomatiseerde oplossingen. In samenwerking met Romias Robotics, een gerenommeerd leverancier van totaaloplossingen in automatiseringen, is deze grote wens in de markt nu beantwoord.

Vanuit deze samenwerking zijn een aantal robotcellen ontwikkeld, die de efficiëntie van de productieprocessen verbetert. Deze bakkerij-oplossingen maken gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van robotica, vision-systemen en geavanceerde software. 

Door de integratie van Romias’ expertise in automatisering en de uitgebreide kennis van Brouwer Oventechniek op het gebied van ovens en aanverwante producten, zijn er nu revolutionaire oplossingen voor de bakkerij-industrie. Bakkerijen kunnen profiteren van geautomatiseerde processen die het zware manuele werk in de bakkerij verlichten, de productiviteit verhogen, alsook de kwaliteit van hun producten verbeteren.

Samen met Brouwer Oventechniek hebben de engineers van Romias vier robotcellen ontwikkeld. Deze nemen veel voorkomende intensieve en broodnodige dagelijkse handelingen met bakplaten en koppels en plaatsen ervan in de karren over van de bakkers. Denk aan het laden van deeg, reinigen en invetten en het plaatsen in de karren.

“Een viertal robotcellen met in totaal 6 robots nemen nu de fysieke en repeterende werkzaamheden over van ambachtelijke bakkers. Broodbakkers zijn een beetje een uitstervend ras. Het zijn veelal mannen die naarmate ze ouder worden door het nachtelijke, maar vooral zware, repeterende werk vaak gewrichtsklachten krijgen. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zo lang mogelijk fit blijven. Dat ze in de nacht werken is een must voor versheid van ons brood. Maar met deze automatiseringsslag tackelen we wel de fysiek zware handelingen.”

De samenwerking tussen Brouwer Oventechniek en Romias is een geweldige stap voorwaarts in de bakkerij-industrie. Dit zal de manier waarop bakkerijen hun producten produceren veranderen en de toekomst van de industrie vormgeven.

Flexibele automatisering

Romias Robotics 2 (© Romias Robotics)

Door het succes van de standaard automatiseringsoplossingen, kwam er al snel vraag naar andere flexibelere oplossingen voor interne vraagstukken. Eén hiervan was het flexibel kunnen inzetten van automatisering, van taarten decoreren tot bakplaten hanteren / ompakken.

Een cobot was hiervoor de juiste keuze. Een collaboratieve robot (cobot) is een een robot die zonder omheining veilig naast de mens kan werken, door de vele sensoren die in deze robot zitten.

Daarom is binnen de UniFlex-serie van Romias een speciale Bakery Edition ontwikkeld en op de Bakkersvak dit jaar voor het eerst gepresenteerd op de stand van Brouwer Oventechniek.

De reacties waren geweldig want de bakkers konden zelf beleven hoe eenvoudig het is deze cobot te verplaatsen en te programmeren. Deze cobotoplossing is eenvoudig te reinigen en met name ontwikkelt voor het decoreren en vullen van banket. Maar ook hier ziet Romias vraag naar mogelijkheden om er andere werkzaamheden er mee te doen zoals bakplaten ompakken of producten op pallets stapelen.

Mobiele robots

“Romias Robotics was voor ons een logische keuze”, alsdus Jeroen Brouwer, “naast de kwaliteit en jarenlange ervaring, is Romias één van de meest complete leveranciers van automatiseringsoplossingen. Zij gaan die stap verder voor vraagstukken, wat wij als specialist in oventechniek ook graag voor onze klanten doen.”

Naast de robotcellen of cobotoplossingen integreert Romias ook logistieke automatiseringsoplossingen met de inzet van mobiele robots (AMR’s). Meer rendement door het veilig en slim vervoeren van grondstoffen en producten.

Ambachtelijk werken met nieuwe collega’s

De robotcellen hebben zelfs de optie om uitgerust te worden met een heuse bakkersmuts.
Vaak krijgen deze “nieuwe collega’s” een naam vanuit de medewerkers en wordt er een breed draagvlak gecreëerd voor de automatisering. De bakkers zijn dan ook blij met de hulp van hun nieuwe collega’s. Ze verlichten hun werk en maken het overzichtelijker en efficiënter. Het optimaliseren van de processen heeft een duidelijk positief effect op het welzijn en de vitaliteit van de bakkers. In de komende jaren zal de branche zien en ervaren, dat de investeringen zich op vele fronten terugbetalen. Want voor vele bakkers is het een belangrijk doel dat hun mensen tot aan hun pensioen in goede gezondheid en met passie kunnen werken.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw automatiseringsvraagstukken? 

De specialisten van Brouwer Oventechniek en Romias Robotics komen graag langs om uw wensen door te nemen.

Impressie verschillende cellen:

Altijd op de hoogte blijven?