‘Vers, puur en honderd procent smaak’
Een smoothie-slagroomtaart. Daarmee wil Bart-Jeroen van Overveld, patisserie adviseur bij FrieslandCampina, een nieuw publiek naar de ambachtelijke bakker trekken. “De taart is onderscheidend door zijn uiterlijk, de verse uitstraling en het gezonde imago van een smoothie. Je ervaart de puurheid als je de taart ziet. Met minimale middelen heb je een heel andere slagroomtaart.”
Bart-Jeroen van Overveld ziet hem nog langskomen: de doos vol gesorteerd gebak op de kringverjaardag van zijn oma. “Dat zie je tegenwoordig niet meer; en dat komt ook niet meer terug”, zegt hij stellig. Wél ziet hij kansen voor een andere klassieker in het assortiment van de ambachtelijke (banket)bakker: de slagroomtaart. “Alle bakkers in Nederland maken slagroomtaart. Maar het onderscheid dat ze daarmee creëren, is vaak minimaal: het is kapsel of cake met slagroom en jam of vers fruit. Op het oog vergelijkbaar met een slagroomtaart van HEMA of een andere industriële bakkerij.”
Daarom heeft Van Overveld vanuit Debic een nieuw concept ontwikkeld: de smoothie-slagroomtaart. “Een onderscheidende taart van kapsel, gevuld met slagroom en afgewerkt met een smoothie topping van kwark en vers fruit. De taart kan naast de traditionele slagroomtaart in het assortiment bestaan.” Het concept is ontwikkeld in samenwerking met Fruit Life, die het fruit voor de smoothie levert. “Honderd procent puur fruit, zonder toegevoegde suikers”, benadrukt Renske van der Meeren van Fruit Life. “Dat past bij het gezonde en natuurlijke imago, dat een slagroomtaart van origine niet heeft, maar de consument tegenwoordig wél erg aanspreekt. Doordat er geen suiker aan de smoothie wordt toegevoegd, bepaalt het fruit de smaak.”
Middelen al in huis
De slagroomtaart wordt op dezelfde manier opgebouwd als een traditionele slagroomtaart. De bovenste laag kapsel wordt met een kleinere ring uitgestoken, zodat een opstaand randje wordt gecreëerd. Hierin wordt een verse smoothie geschonken. “Voor de smoothie gebruik je diepvriesfruit van Fruit Life, dat je eerst even moet laten ontdooien zodat je het beter in de blender kunt verwerken. Daaraan wordt kwark, melk en een beetje bindmiddel toegevoegd. Allemaal ingrediënten die een bakker al in huis heeft. De smoothie kun je allerlei soorten smaken geven: bosvruchten, mango, aardbeien, framboos, braam of peer. Hiermee kun je altijd smaken creëren die aansluiten bij het seizoen.” Een eenmaal in de blender gedraaide smoothie blijft in de koeling circa vier dagen vers en houdbaar.
Debic introduceert een actie met siliconenmatten, waarin de smoothie als schijf kan worden ingevroren. Op die manier kun je er op elk moment een uit de vriezer pakken en op de taart leggen. “Een kwestie van service”, vindt Van Overveld. “Zo kun je verschillende smaken smoothie voorbereiden en de klant ter plekke laten kiezen. Wanneer de klant thuiskomt met de taart, is de smoothieschijf ontdooit.” Maar een verse smoothie heeft altijd zijn voorkeur. “Dat is juist de kracht van deze taart. Op het moment dat je de smoothie op de slagroomtaart giet, zie
je de luchtbelletjes nog omhoog komen! Je kunt de slagroomtaart zelfs in de winkel door winkeldames laten afmaken.”
Naked cake
De smoothie-slagroomtaart kan heel goed het tegenwoordig zo populaire uiterlijk van een naked cake krijgen. “Juist mooi”, vindt Van der Meeren. “Zo maak je de taart transparant voor de consument: je ziet precies wat erin zit.” Van Overveld onderschrijft dit. “Daarbij onderscheid je je als ambachtelijke bakker met een naked cake echt van de supermarkt: de industrie kan nóóit een naked cake maken, omdat ze via de vriezer moeten werken en het kapsel dan uitdroogt.” Om te voorkomen dat het kaspel uitdroogt, gebruikt Van Overveld Debic Cake boter. De roomboter heeft een smeltpunt dat ideaal is voor het bereiden van Cake beslag en het botervet voorkomt uitdrogen van de cake.
Van Overveld licht tot slot nog één tipje van de sluier op. “Het geheime ingrediënt van deze taart? Promotie! Laat de klant weten wat je hebt en hoe je dat maakt. Met een smoothie van vers fruit spreek je een heel nieuw publiek aan. Promoot dit in de winkel, gebruik het stoepbord en de flyers die Debic beschikbaar heeft voor deze actie. Er is zelfs een logo voor deze taart ontwikkeld. Verkoop beleving aan je consument!”
Receptuur
WINTERSE SMOOTHIE-SLAGROOMTAART MET SPECULAAS, ABRIKOOS, MANDARIJN EN SINAASAPPEL
Ingrediënten kapsel (voor zes stuks):
- 200 gram Debic banketbakkersboter cake gold
- 1000 gram heelei
- 490 gram patentbloem
- 50 gram citroenrasp
- 500 gram suiker
- 10 gram speculaaskruiden
Werkwijze:
- Weeg de grondstoffen.
- Klop heelei, suiker en citroenrasp luchtig.
- Zeef de bloem en speculaaskruiden.
- Smelt boter en spatel deze door het opgeklopte mengsel van heelei, suiker en citroenrasp.
- Spatel de bloem en speculaaskruiden erdoor.
- Verdeel het beslag in achtpersoons kapselpannen.
- 30 minuten afbakken op ± 180°C, laatste 5 minuten met de schijf open.
Ingrediënten smoothie:
- 225 gram Debic Kwark
- 65 gram melk
- 375 gram Fruit Life abrikoos diepvries
- 375 gram Fruit Life mandarijn diepvries
- 35 gram koud bindmiddel
Werkwijze:
- Weeg de grondstoffen.
- Giet de melk en de kwark in de blender.
- Voeg het ontdooide diepvriesfruit toe en laat de blender in de hoogste stand draaien.
- Voeg al draaiende koud bindmiddel toe.
- Verdeel 170 gram smoothie per schijf in de siliconen matten en vries het in of giet het vers in de taart en laat 30 minuten opstijven.
Overige:
- 1000 gram Debic Prima Blanca Max verse sinaasappel decor van chocolade afdekgelei trempeerlikeur (cointreau)
Opbouw:
- Snijd het kapsel tweemaal in de lengte door.
- Steek een cirkel van 16 cm doorsnede uit de bovenste plak.
- Vul de onderste laag kapsel met opgeklopte Debic Prima Blanca Max.
- Druk de tweede laag kapsel erop en trempeer met de trempeerlikeur.
- Vul de tweede plak kapsel met slagroom. Druk het middelste gedeelte van de uitgestoken kapselplak in de slagroom.
- Spuit op de buitenste rand een dun lijntje slagroom.
- Leg de bevroren smoothieschijf in het midden of giet de smoothie vers op de taart.
- Decoreer de taart met opgeklopte Debic Prima Blanca Max, verse sinaasappelparten en chocolade decoratie.
Wilt u meer weten over de smoothie-slagroomtaart?
Vraag dan de brochure over dit compleet nieuwe concept aan op www.debic.nl.