Een seizoen vol samenzijn met familie en vrienden is in aantocht. De komende periode zit vol met momenten waarop jij als bakker in kunt, nee moét spelen! Het najaar brengt ‘nieuwe’ ingrediënten en staat garant voor volle en krachtige smaken. Sonneveld tipt kansen voor de bakkende ondernemer.

Robuuste broden met een stevige smaak horen bij het najaar zoals bladeren bij de herfst horen. We zien volkoren- en meergranenbroden die rijk zijn aan vezels en veelal een donkere kleur hebben, bijvoorbeeld door geroosterde mout toe te voegen. Ook zijn broden rijkelijk gedecoreerd met granen en zaden voor extra smaak”, vertelt Etienne Verhoef, Category Manager Brood. 

Must-have

“Luxe, gevulde broden zijn een must-have in jouw najaarsassortiment”, aldus Etienne. “Stollen, babka’s, vruchtenbroden of briochebroden… maar ook kleinbrood zoals kaasbollen, mueslibollen, pompoenbollen en luxe beschuit mogen niet ontbreken in het najaarsassortiment. Niet alleen tijdens de feestperiode, juist ook in de aankomende weekenden moeten dit soort broden al in jouw bakkerijassortiment te vinden zijn." Manon Teeuw, Marketeer, vult aan: “Onthoud dat consumenten in het weekend meer uitgeven bij de bakker. Verleid de klant met lekkere kwalitatief hoogstaande producten, waar een nette prijs voor gerekend mag worden. Zo kan de consument in aanloop naar de feestdagen alvast nieuwe en luxere producten proberen en is de kans groter op herhaalaankopen in december.”

Daarnaast biedt de komende periode kansen om in te spelen op de zintuigen. Lieke Monster, Category Manager Banket, adviseert: “Consumenten zijn sneller te verleiden door de zintuigen te prikkelen. Gebruik sterke smaken in jouw banket-applicaties, maak het gebak mooi op en zorg voor verleidelijke geuren in jouw winkels. Durf unieke smaakcombinaties te maken en maak gebruik van specerijen zoals kaneel en kardemom. Ook zien we mogelijkheden in banketapplicaties met bavarois. Met bavarois kun je slim produceren en door verschillende smaken toe te voegen bovendien makkelijk variëren.”
Ad Hanemaaijer, Accountmanager Banket, vult aan: “Hetzelfde geldt voor amandelkoekjesspijs. Met amandelkoekjesspijs kun je handig productie draaien en een voorraad maken die je ongeveer drie maanden kunt bewaren in de vriezer. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar koekjes die ingevroren zijn geweest smaken zelfs beter, omdat ze door het vriesproces net wat meer ‘chewy’ worden. Zeker handig om te doen als de feestdagen dichterbij komen en het steeds drukker wordt in de bakkerij. Maak vooraf een grote batch amandelkoekjes en vries deze in. Zo kun je in drukke periodes je focussen op andere zaken.” 

Altijd op de hoogte blijven?